Τι προκαλεί το δάγκωμά του

Σε ποιες περιοχές έκανε την εμφάνισή του και τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Για ακόμη ένα καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες ο λαγοκέφαλος, ένα επικίνδυνο ψάρι που τα τελευταία χρόνια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις περιοχές όπου συναντάται.

Μέχρι στιγμής ο λαγοκέφαλος έχει κάνει την εμφάνισή του στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή των λουόμενων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το δάγκωμα από αυτό το «τοξικό» ψάρι, είναι ικανό να προκαλέσει από δηλητηρίαση μέχρι και ακρωτιασμό.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα αρκετά επιθετικό ψάρι που πριν χρόνια μετανάστευσε στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Διώρυγας του Σουέζ, με τον αριθμό του να αυξάνεται σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας για το φαινόμενο αυτό, ο ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ, Γεράσιμος Κονδυλάτος, τονίζει πως η πιο σωστή αντίδραση για τους λουόμενους είναι να βγουν έξω από τη θάλασσα αν συναντήσουν ένα τέτοιο ψάρι.

Λαγοκέφαλος: Τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι στη θάλασσα
Υπογράμμισε πως εκτός από τη Ρόδο και την Κρήτη, οι λαγοκέφαλοι έχουν εμφανιστεί και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αλλά και στην Πελοπόννησο, στις ανατολικές αυτές.

«Ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει», ανέφερε από μεριάς του ο πρόεδρος των ψαράδων στο νομό Ηρακλείου.

Ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, είχε επισημάνει πως το συγκεκριμένο ψάρι αν βλέπει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται μπορεί να επιτεθεί θεωρώντας το ως θήραμα.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, συνέστησε προσοχή στις περιοχές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

 

Πηγή:lifo