Ο νόμος θεσπίζει νέες διαδικασίες για τη σύσταση ενεχύρου σε κινητά χωρίς παράδοση κατοχής, γνωστό ως πλασματικό ενέχυρο.

Δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 5123/2024, ο οποίος φέρνει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα ενέχυρα. Ο νόμος εισάγει το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων, καθώς και αναθεωρεί τις διαδικασίες σύστασης και διαχείρισης ενεχύρου σε κινητά και απαιτήσεις.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγία για το νέο πλαίσιο, σημειώνοντας πως ο νόμος επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στα ενέχυρα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις συναλλαγές.

Όπως αναφέρεται, το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα καταγράφει όλες τις πράξεις ενεχύρου, προσφέροντας δημόσια πρόσβαση σε πληροφορίες για τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί.

Αυτό θα επιτρέψει την εύκολη και γρήγορη επαλήθευση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τα ενέχυρα.

Ο νόμος θεσπίζει νέες διαδικασίες για τη σύσταση ενεχύρου σε κινητά χωρίς παράδοση κατοχής, γνωστό ως πλασματικό ενέχυρο. Επίσης, εισάγει ρυθμίσεις για το ενέχυρο επί απαιτήσεων και ονομαστικών τίτλων.

Με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, καταργούνται προηγούμενες διατάξεις που αφορούσαν τα ενέχυρα, όπως άρθρα του Αστικού Κώδικα και άλλα νομοθετικά πλαίσια. Αυτές οι καταργήσεις αποσκοπούν στην εξάλειψη ασάφειας και την ενίσχυση της νομικής συνοχής.

Τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά θα διέπονται από τις νέες διατάξεις του νόμου 5123/2024.

 

 

 

Πηγή:dnews