Οι φετινές ηλιακές καταιγίδες που δημιούργησαν τρομερές εικόνες Βόρειου Σέλας σε ολο τον κόσμο, προκάλεσαν και αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης με την προσθήκη περισσότερων ζωνών ακτινοβολίας, σύμφωνα με τα δεδομένα ενός μικροσκοπικού δορυφόρου της NASA.

Το διαστημικό καιρικό φαινόμενο του Μαΐου δημιουργήθηκε από ισχυρές εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο και ήταν το ισχυρότερο των τελευταίων 20 ετών.

Οι εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (CME) που σχετίζονται με τις ηλιακές εκλάμψεις, έστειλαν φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη, προκαλώντας ακραίες συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Το πείραμα της εσωτερικής ζώνης ακτινοβολίας του Κολοράντο (CIRBE) CubeSat της NASA βρήκε πρόσφατα στοιχεία για δύο νέες ζώνες ακτινοβολίας στις ζώνες Van Allen. Υπάρχουν δύο μόνιμες κύριες ζώνες: η μία αποτελείται από παγιδευμένα σωματίδια ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας από τον Ήλιο και η δεύτερη από τις αλληλεπιδράσεις των κοσμικών ακτινών με τη Γη. Σύμφωνα με τη NASA, κατά τη διάρκεια ασυνήθιστα ισχυρών ηλιακών καταιγίδων, μπορεί να σχηματιστεί μια προσωρινή τρίτη ζώνη μεταξύ των δύο μόνιμων.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι νέες ζώνες που σχηματίστηκαν μετά τις γεωμαγνητικές καταιγίδες του Μαΐου, μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια. Ο ομάδα CIRBE συνεχίζει να μελετά τα δεδομένα για να κατανοήσει καλύτερα τη νέα προσθήκη στη ζώνη Βαν Άλεν, ώστε να καταλάβει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει.

Μεταξύ 10 Μαΐου και 15 Μαΐου, είχαμε πολλές ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ. Μια έκλαμψη κατηγορίας Χ, είναι η πιο έντονη. Αν και ο Ήλιος παράγει συχνά εκλάμψεις, οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι σπάνιες.

Στις 14 Μαΐου, οι δορυφόροι της NASA είδαν μια έκρηξη Χ8.7, απο μια ηλιακή κηλίδα, που ήταν η ισχυρότερη που έχουμε δει κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.

Ο Ήλιος πλησιάζει στο ηλιακό μέγιστο, με αποκορύφωμα περισσότερες ηλιακές κηλίδες, τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για το Σέλας που είδαμε σε διάφορες περιοχές, νωρίτερα φέτος.

Αυτή την εβδομάδα, το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA ξεκίνησε γεωμαγνητικές παρατηρήσεις καταιγίδας λόγω CME με εξαρτήματα κατευθυνόμενα από τη Γη ικανά να παρατηρήσεις τις ισχυρές επιπτώσεις ηλιακής καταιγίδας, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Σέλας πιο μακριά από τον Βόρειο Πόλο.

Οι διαστημικοί μετεωρολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν 12 διαφορετικές περιοχές ηλιακών κηλίδων με ιστορικό παραγωγής ηλιακών εκλάμψεων.

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν την πιθανότητα ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων αυτό το Σαββατοκύριακο, που θα οδηγήσουν σε νέες ηλιακές καταιγίδες.

 

 

Πηγή:techmaniacs