Αναπτύχθηκε μέθοδος γονιδιακής επεξεργασίας αυτών των πανέμορφων λουλουδιών

Ενώ τα τριαντάφυλλα έχουν υπέροχη εμφάνιση η προσπάθεια να τα κόψεις ή ακόμη και απλά να τα πιάσεις αν στα προσφέρουν κομμένα μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες από τα αγκάθια τους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Cold Spring Harbor Laboratory στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε ότι για τα αγκάθια τόσο στα τριαντάφυλλα όσο και σε πολλά άλλα είδη λουλουδιών και φυτών είναι υπεύθυνη η ίδια αρχαία ομάδα γονιδίων η οποία είναι κοινή σε αυτά παρά τα εκατομμύρια χρόνια διαφορετικής εξέλιξης που ακολούθησαν όλα αυτά τα είδη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η επεξεργασία αυτών των γονιδίων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών αυτών των ειδών που δεν θα διαθέτουν αγκάθια. Και η επεξεργασία αυτών των γονιδίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς αγκάθια για αυτά τα είδη, είπαν.

Τα πειράματα
«Βλέποντας πολλούς ανθρώπους να έχουν τρυπηθεί από τα αγκάθια των λουλουδιών αναρωτήθηκα τι γνωρίζουμε για αυτό το ζήτημα και αποδείχθηκε ότι δεν ξέραμε σχεδόν τίποτε» αναφέρει ο Τζέημς Σάτερλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ μιας οικογένειας γονιδίων που ονομάζεται LONELY GUY (LOG) και των φυτών που έχουν αγκάθια. Είδαν ότι φυτά όπως οι εξημερωμένες μελιτζάνες που δεν διαθέτουν αγκάθια είχαν μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια.

Εντόπισαν στη συνέχεια 20 διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών, συμπεριλαμβανομένων των τριαντάφυλλων, που διέθεταν αυτά τα γονίδια.

Τη σκυτάλη πήρε διεθνής ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ που ξεκίνησε τη προσπάθεια επεξεργασίας του γονιδιώματος σε ένα ενδημικό είδος μούρου στην Αυστραλία που διαθέτει αγκάθια.

Όμως ένας ερευνητής, με έδρα τη Γαλλία, αποφάσισε να πειραματιστεί με τα γονίδια LOG στα τριαντάφυλλα και κατάφερε να καταστείλει την ανάπτυξη των αγκαθιών σε αυτά.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν: «Τα αγκάθια εξελίχθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των φυτών.

Αν και τα αγκάθια είναι ισχυρά αποτρεπτικά για τα φυτοφάγα ζώα δυσκολεύουν τη προσπάθεια καλλιέργειας τους. Αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για την αφαίρεση των αγκαθιών σε είδη τροφίμων και καλλωπιστικών καλλιεργειών, όπως το τριαντάφυλλο, χρησιμοποιώντας γονιδιακή επεξεργασία».

Οι ειδικοί συνιστούν να αφήσετε τα αγκάθια στα τριαντάφυλλα για να τα βοηθήσετε να διαρκέσουν περισσότερο σε ένα βάζο, καθώς η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι μια χρονοβόρα, επίπονη διαδικασία και μπορεί να «πληγώσει» το φυτό. Ωστόσο, αν χρειαστεί, προτείνουν να κόψετε τα αγκάθια με το χέρι καθώς άλλες μέθοδοι χρήσης μαχαιριών και αφαίρεσης αγκαθιών είναι επιβλαβείς για το λουλούδι και είναι «δολοφόνοι της ζωής του αγγείου».

Όπως είναι ευνόητο η εμφάνιση τριαντάφυλλων χωρίς αγκάθια θα δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα.

 

 

Πηγή:naftemporiki