Νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό συνέβη πριν από 500 εκατ. έτη σε νερόλακκους

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie» παρουσιάζει η εξέλιξη των πρώτων ζώων στην ξηρά η οποία χρονολογήθηκε ότι συνέβη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Οι πρόγονοι των χιλιοπόδων, που ήταν καρκινοειδή με ευθύ σχήμα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τη νέα έρευνα από αρθρόποδα όντα μέσα σε θερμούς νερόλακκους που τροφοδοτούνταν με νερό από παλίρροιες.

Τα όντα αυτά απέκτησαν σεξουαλική ωριμότητα νωρίς επιβιώνοντας σε ένα δύσκολο περιβάλλον, μετέδωσαν τα γονίδιά τους σε διαδοχικές γενιές οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση κάποιων ειδών αρθρόποδων που μπορούσαν να μετακινούνται στη στεριά όταν οι παλιρροϊκοί νερόλακκοι… στέγνωσαν.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η ζωή εξελίχθηκε πρώτα στη θάλασσα. Τα απολιθώματα των πρώιμων ζώων της ξηράς είναι πολύ σπάνια επειδή τα νεκρά σώματα αποσυντίθενται ευκολότερα στη στεριά παρά στη θάλασσα.

Τα αρθρόποδα αποτελούν το 80% όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου και περιλαμβάνουν τα αραχνοειδή, καβούρια, σκορπιούς και έντομα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη τα πρώτα ζώα της ξηράς είχαν τμηματοποιημένο σώμα, ενωμένα άκρα και σκληρό εξωτερικό εξωσκελετό.

Τα ίχνη
Το παλαιότερο απολίθωμα σώματος ενός ζώου της ξηράς είναι ένα χιλιόποδο που ονομάζεται Pneumodesmus newmani από την Ύστερη Εποχή Wenlock της Σιλουριανής περιόδου στη Σκωτία, περίπου 428 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Υπάρχει ένας άλλος τύπος απολιθωμάτων που παρέχει ενδείξεις για το πότε τα αρχαία ζώα βγήκαν για πρώτη φορά από τη θάλασσα – ίχνη απολιθωμάτων.

Αντιπροσωπεύουν τα υπολείμματα της δραστηριότητας ενός οργανισμού και περιλαμβάνουν ζωικά ίχνη και λαγούμια. Τα ίχνη απολιθωμάτων μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε διαφόρων ειδών στοιχεία (συμπεριφορά, αλληλεπιδράσεις κ.α.) σε εξαφανισμένα είδη.

Τα παλαιότερα ίχνη όντων που κινούνταν στη ξηρά φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν από τους προγόνους σε αρχαίους παράκτιους αμμόλοφους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο Οντάριο στον Καναδά και σε παλιρροϊκές περιοχές στο Κεμπέκ του Καναδά και το Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ πριν από 500 εκατ. έτη.

Μπορεί να ήταν ένα μικρό βήμα για ένα ζωύφιο, αλλά ήταν ένα τεράστιο άλμα για τη ζωή στη Γη λένε παλαιοντολόγοι παραφράζοντας τα λόγια του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

 

 

Πηγή:naftemporiki