Το εργαλείο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε μια κοινωνία που γερνά προκύπτει ένα νέο παγκόσμιο πρόβλημα, ο κίνδυνος πτώσης. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 ενήλικες άνω των 65 ετών πέφτει κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τραυματισμοί εξαιτίας της πτώσης

Για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου ζητήματος, ο αναπληρωτής καθηγητής Hiromitsu Toyoda και ο καθηγητής Tadashi Okano του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, μαζί με τον καθηγητή Chisato Hayashi από το Πανεπιστήμιο του Hyogo ανέπτυξαν ένα εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου πτώσης που είναι απλό στη χρήση από ηλικιωμένους, χωρίς ωστόσο να δίνουν λεπτομέρειες.

Το εργαλείο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας για μια περίοδο δέκα ετών από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε μια μελέτη παρατήρησης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε συνολικά 7.726 σωματικές δοκιμές και ανέλυσε δεδομένα από το ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς Kihon Checklist της ιαπωνικής κυβέρνησης, 2.381 συμμετεχόντων σε ομαδική σωματική άσκηση στην κοινότητα.

Το τελικό μοντέλο περιλάμβανε μεταβλητές όπως ηλικία, φύλο, βάρος, ισορροπία, σήκωμα από μια καρέκλα χωρίς βοήθεια, ιστορικό πτώσης το προηγούμενο έτος, γνωστική κατάσταση, υποκειμενική υγεία και μακροχρόνια συμμετοχή στα ομαδικά προγράμματα άσκησης.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, ο κίνδυνος πτώσεων ενός ατόμου κατά τη διάρκεια ενός έτους θα μπορούσε να προβλεφθεί με ευαισθησία περίπου 69% και εξειδίκευση περίπου 54%.

Το ιστορικό πτώσεων και η αδυναμία να στεκόμαστε στο ένα πόδι είχαν αναφερθεί παλαιότερα ως οι κύριοι δείκτες για τον κίνδυνο πτώσης, αλλά η πρόσφατη ανάλυση διαπίστωσε ότι η κακή στοματική, αλλά και γνωστική λειτουργία είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν.

Επιπλέον, η βραχυπρόθεσμη συμμετοχή στο πρόγραμμα σωματικής άσκησης κρίθηκε αναποτελεσματική.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τον έλεγχο των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν από πτώσεις και θα τους βοηθήσει στην πρόληψη και τη μετέπειτα φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Toyoda.

«Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα κάνουν εκτεταμένη χρήση του συστήματος επειδή η πρόληψη των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων όχι μόνο παρατείνει το προσδόκιμο ζωής τους, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχο του κόστους ιατρικής και μακροχρόνιας περίθαλψης».

 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Osteoporosis International.

 

Πηγή:dnews