Μικρά λάθη που κάνουμε καθημερινά στο ντους μας τα οποία όμως μπορεί να μας στοιχίσουν.

Το ντους παραμένει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής μας προσφέροντας μια πολύτιμη στιγμή για χαλάρωση και αναζωογόνηση.

Ωστόσο, όταν μετατρέπετε το μπάνιο σε ιδιωτική όαση, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να γνωρίζεις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά στο χώρο του ντους.

Αυτά περιλαμβάνουν φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες που ενέχουν κινδύνους για την υγεία σου και πρακτικές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα ή και στις υδραυλικές υποδομές.

Είναι σημαντικό να προσέχεις και να αποφεύγεις αυτές τις διαδεδομένες παγίδες στο ντους. Παρακάτω ακολουθούν τα 8 πράγματα που δεν ενέχουν κινδύνους στο ντους και δεν δίνεις σημασία.

1. Αφήνεις να τρέχει το νερό για να ζεσταθεί

Η καθολική αποστροφή για τα παγωμένα ντους συχνά οδηγεί πολλούς να αφήνουν το νερό να τρέχει υπερβολικά πριν μπουν.

Αυτή η συνήθης συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται από μια εκτεταμένη περίοδο ροής νερού, συμβάλλει στη σημαντική σπατάλη αυτού του πολύτιμου πόρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκτίμηση υποδηλώνει ότι έως και το 30% του νερού ντους μπορεί να μείνει ανεπαρκώς χρησιμοποιημένο, με αποτέλεσμα την περιττή δαπάνη πολλών λίτρων καθημερινά.

2. Μη αλλαγή της κεφαλής του ντους

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα εξαρτήματα μπορεί να μετατραπούν σε χώρους αναπαραγωγής για δυνητικά επιβλαβή βακτήρια ή και μούχλα, τα οποία μπορούμε να τα εισπνεύσουμε ή να τα απορροφήσουμε κατά τη διάρκεια του ντους μας, προκαλώντας διάφορες ανησυχίες για την υγεία.

Επιπλέον, τα κοιτάσματα ορυκτών μπορούν να συσσωρευτούν, εμποδίζοντας τη ροή του νερού και εμποδίζοντας την απόδοση του ντους.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να αντικαθιστάς τακτικά ή να καθαρίζεις καλά την κεφαλή του ντους για να προστατεύσεις την ευεξία και την υγεία σου.

3. Παραμέληση της σαπουνοθήκης

Το συχνά υποτιμημένο στοιχείο της ασφάλειας του ντους έγκειται και στο σκεύος σαπουνιού. Λειτουργώντας ως κρίσιμο συστατικό για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος, μια σαπουνοθήκη που αποστραγγίζει σωστά παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη πολλών προβλημάτων.

Η παράβλεψη της σημασίας του μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

4. Ντους χωρίς χαλάκι

Σύμφωνα με το Because Mom Says, ένας εντυπωσιακός αριθμός πάνω από 230.000 τυχαίων τραυματισμών έγιναν στο μπάνιο ή στο ντους το 2011.

Σχεδόν το 20% αυτών των τραυματισμών αποδόθηκε σε περιστατικά ολίσθησης. Για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων, συνιστάται η τοποθέτηση αντιολισθητικού χαλιού στη μπανιέρα.

Επιπλέον, εξέτασε το ενδεχόμενο να τοποθετήσεις λαβές μέσα και έξω από το ντους, καθώς αυτά τα μέτρα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την πιθανότητα πτώσεων και να βελτιώσουν τη συνολική ασφάλεια του μπάνιου.

5. Μπάνιο πριν κοιμηθείς

Έρευνα από το The American Journal of Biology προτείνει ότι το ζεστό ντους πρέπει να γίνεται περισσότερο από δύο ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να διαταράξει τα φυσικά ερεθίσματα του σώματός σου που βοηθούν στον ύπνο.

Επομένως, η ενσωμάτωση αυτού του χρονισμού στη βραδινή σου ρουτίνα είναι απαραίτητη για την προώθηση του ξεκούραστου ύπνου.

6. Χρήση μόνο με μια πετσέτα μπάνιου

Η εξάρτηση από μία μόνο πετσέτα μπάνιου ενέχει τη δυνατότητα συσσώρευσης βακτηρίων και άλλων επιβλαβών μικροβίων, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτο κίνδυνο για την υγεία.

Με κάθε χρήση, η πετσέτα συλλέγει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και μούχλα στο υγρό περιβάλλον ενός μπάνιου. Αυτό το σενάριο αυξάνει τον κίνδυνο δερματικών ερεθισμών και λοιμώξεων.

Επιπλέον, η κοινή χρήση πετσετών μπάνιου μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση ασθενειών. Επομένως, είναι συνετό να πλένουμε και να περιστρέφουμε τακτικά τις πετσέτες μπάνιου για να τηρούμε την προσωπική υγιεινή και να προστατεύουμε την υγεία μας.

7. Καθαριότητα του ντους

Ένα βρώμικο ντους μπορεί να είναι γόνιμο έδαφος για μικρόβια και βακτήρια. Το ένα είναι ο σταφυλόκοκκος, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, πνευμονία και σήψη.

Επιπλέον, το ζεστό και υγρό περιβάλλον του ντους ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων, που μπορεί να συμβάλλουν σε αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συνεπείς πρακτικές καθαρισμού είναι καθοριστικές για τη διατήρηση αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών υπό έλεγχο, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον για την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού σου.

8. Χρησιμοποιείς προϊόντα με λάδι

Τα υπολείμματα αυτών των προϊόντων μπορεί να παραμείνουν στο πάτωμα του ντους, προκαλώντας μια λεία και λιπαρή επιφάνεια που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ολίσθησης και πτώσης.

Επιπλέον, τα προϊόντα με βάση το λάδι αποτελούν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης συσσώρευσης στο υδραυλικό σύστημα, με αποτέλεσμα να βουλώνουν οι σωλήνες και να απαιτούνται δαπανηρές επισκευές.

Επιπλέον, το ζεστό περιβάλλον του ντους επιταχύνει την οξείδωση αυτών των ελαίων, προκαλώντας δυνητικά ερεθισμό του δέρματος.

Η συνετή εφαρμογή αυτών των προϊόντων μετά την ασφαλή έξοδο από το ντους διασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια και διατηρεί την αποτελεσματικότητα των προϊόντων.

 

 

Πηγή:theissue