Η ΜΔΕΠ Ολύμπου του ΟΦΥΠΕΚΑ σχεδίασε και υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο έργο απορρύπανσης στην προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες ο Όλυμπος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και στο πλαίσιο των απαραίτητων παροχών προς αυτούς, υλοποιήθηκε η κατασκευή και τοποθέτηση σε πολλά σημεία του Εθνικού Πάρκου, υποδομών αναψυχής ξύλινων, μεταλλικών ή σιδερένιων.

Οι υποδομές αυτές είναι προστατευτικά κιγκλιδώματα, βαθμίδες/σκαλοπάτια απαλοιφής ισχυρών κλίσεων για τους πεζοπόρους, πινακίδες ενημέρωσης – πληροφόρησης επισκεπτών και κατασκευές ήπιας αναψυχής (πχ κιόσκι, παγκάκια κ.α.).

Οι κατασκευές/παρεμβάσεις αυτές όμως έλαβαν χώρα απολύτως εντοπισμένα χωρικά, σε διάφορες χρονικές περιόδους και από διάφορους φορείς (όπως π.χ. ορειβατικοί/φυσιολατρικοί σύλλογοι, Δήμος, Περιφέρεια, Διεύθυνση Δασών), με γνώμονα σαφώς την προστασία του Πάρκου αλλά και τον εμπλουτισμό του με φιλικές προς το περιβάλλον υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών, αλλά χωρίς ενιαίο πλάνο και πρόνοια συντήρησής τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου να φιλοξένει πολυάριθμες, υποβαθμισμένες τεχνικά και λειτουργικά κατασκευές αξιοσημείωτου όγκου, οι οποίες:

αφενός υποβαθμίζουν το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του μυθικού βουνού,

δίνουν εικόνα πλημμελούς διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής και

αποτελούν εν δυνάμει ιδιαίτερα επικίνδυνες εστίες έναρξης δασικής πυρκαγιάς, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ξύλινες.

Επιπλέον, οι ξύλινες κατασκευές ήταν κατά βάση εμποτισμένες με χημικές ουσίες παρωχημένης σύστασης, ούτως ώστε να είναι ανθεκτικές σε εξωτερικές συνθήκες, και αποτελούν πηγές ρύπανσης του εδάφους και υπεδάφους κατά την αποσύνθεσή τους.

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η καθαίρεση και η απομάκρυνση υπολειμμάτων κατασκευών και κατασκευών ήπιας αναψυχής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μέσω των κεντρικών οδικών αρτηριών του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. καθώς και η συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, όπως λαμαρίνες, μηχανήματα, κιόσκι και κατεστραμμένα παγκάκια.

Κατά την υλοποίηση της δράσης, αποδομήθηκαν πεπαλαιωμένες και μη χρηστικές πλέον υποδομές και συλλέχθηκαν συνολικά περίπου 20 tn (50-60 m3) στερεών αποβλήτων (ξύλινων, τσιμεντένιων, σιδερένιων & μεταλλικών), καθώς και λοιπών απορριμμάτων αστικού τύπου, τα οποία απομακρύνθηκαν μέσω φορτηγών αυτοκινήτων από το Εθνικό Πάρκο, προς αδειοδοτημένους χώρους τελικής διάθεσης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην απορρύπανση και στον εξωραϊσμό σημαντικών θέσεων και περιοχών του Πάρκου, όπως η ”Γκορτσιά” και ο περιβάλλοντας χώρος της (παλαιάς) Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ και οι εργασίες δύνανται συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου του 2024, αναλόγως των εναπομεινασών διαθέσιμων πιστώσεων.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες απορρύπανσης στον Όλυμπο.

 

 

(Δελτίο τύπου)