Η κατανάλωση υγρών από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ως αποτέλεσμα της εισόδου μικροπλαστικών στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη

Μικροπλαστικά έχουν επίσης βρεθεί και σε υγρά μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, σύμφωνα με άλλες έρευνες, και οι ειδικοί λένε ότι η σχετική με αυτά υψηλότερη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε αφού οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να πίνουν ακόμη και νερό από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και έπιναν μόνο νερό βρύσης για δύο εβδομάδες.

«Καταλήξαμε, μετά από εκτεταμένη έρευνα, ότι τα ποτά που κυκλοφορούν σε πλαστικά μπουκάλια πρέπει να αποφεύγονται.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν, για πρώτη φορά, ότι η μείωση της χρήσης πλαστικού θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση, πιθανώς λόγω του μειωμένου όγκου των μικροπλαστικών στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στην αρτηριακή πίεση υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης μικροπλαστικών θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο» είπαν ερευνητές στο Danube Private University που είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Krems an der Donau της Αυστρίας.

Η έρευνα δείχνει ότι τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά θραύσματα που είναι το αποτέλεσμα της πλαστικής αποικοδόμησης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία ή και από ένα ελάττωμα ενός μπουκαλιού – είναι πανταχού παρόντα. Αυτά τα μικρά σωματίδια μπορούν να διαπεράσουν ανέπαφα κυτταρικά φράγματα στα έντερα και στα πνευμόνια, εισχωρώντας έτσι στην κυκλοφορία του αίματος.

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο σάλιο, στον καρδιακό ιστό, στο ήπαρ, στα νεφρά και στον πλακούντα. Αρκετές μελέτες έχουν βρει υψηλές συγκεντρώσεις τους σε νερό μέσα σε πλαστικά μπουκάλια.

Στη νέα μελέτη, που αναφέρθηκε στο περιοδικό Microplastics, οι ερευνητές ζήτησαν από οκτώ άνδρες και γυναίκες να πίνουν κάθε μέρα νερό της βρύσης και τους είπαν να απέχουν από τα ποτά που κυκλοφορούν σε πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια.

Στην αρχή και κατά τη διάρκεια της μελέτης ελήφθησαν αρκετές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια στατιστικά σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης – της πίεσης στις αρτηρίες όταν η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών – μετά από δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές είπαν: «Με βάση τα ευρήματα, που υποδεικνύουν για πρώτη φορά μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν μειώνεται η κατανάλωση υγρών από πλαστικά μπουκάλια, υποθέτουμε ότι τα μικροπλαστικά που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη αρτηριακή πίεση».

 

Πηγή:dnews