Έρχεται πακέτο ρυθμίσεων για συνεπείς και καλοπληρωτές
Αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ – Ο «φάκελος» των τεκμηρίων και η «φόρμουλα» για τον νέο ακατάσχετο λογαριασμό
Νέο «πακέτο» ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους συνεπείς φορολογούμενους αλλά και οφειλέτες που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις χρεών τους σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. το φθινόπωρο, μαζί με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις εισηγήσεις του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου, αναμένεται να θέσει άμεσα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών και την ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Οι νέες παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σχεδόν ταυτόχρονα και με τον «φάκελο» των τεκμηρίων, o οποίος αναμένεται να ανοίξει άμεσα, με βασικό στόχο, εκτός από τη μείωσή τους, τη διόρθωση όλων των στρεβλώσεων αλλά και την αυστηροποίησή τους για τους παραβάτες, οι οποίοι ζημιώνουν το Δημόσιο.
Στόχος, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, είναι η μείωση έως και 30%, από το 2025, των τεκμηρίων διαβίωσης που επιβαρύνουν κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Οι νέες ρυθμίσεις, μέρος των οποίων θα παρουσιαστεί και από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αναμένεται να λάβουν τη μορφή σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, μαζί με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Το «πακέτο», μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση των κρατήσεων για τους συνεπείς οφειλέτες, που ζητούν φορολογική ενημερότητα για την είσπραξη χρημάτων, είτε από το Δημόσιο είτε από αγοραπωλησίες, μεγαλύτερη έκπτωση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, ενώ θα ενεργοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό.
Αύξηση ακατάσχετου
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, τα στελέχη του υπουργείου ως πρώτο «βήμα» αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να θέσουν σε εφαρμογή τη «φόρμουλα» για τον νέο ακατάσχετο λογαριασμό, ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί η προοδευτική αύξησή του για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω μέτρο, αν και ψηφίστηκε το 2019, παρέμεινε τα προηγούμενα χρόνια ανενεργό και σύντομα πλέον αναμένεται να «ξεκλειδώσει», για να βοηθήσει τους συνεπείς φορολογούμενους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έχοντας ισχυρό κίνητρο για να πληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους στην εφορία.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από το «καθεστώς» των 1.250 ευρώ, θα πρέπει αφενός μεν να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων, αφετέρου δε να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
Όσον αφορά δε τα βήματα που θα πρέπει να γίνονται για να «χτιστεί» ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, αυτά, με βάση το σχέδιο που έχουν έτοιμο για να τεθεί σε εφαρμογή τα στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, είναι τα εξής:
Εάν ένας φορολογούμενος έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών του, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.
Η βάση υπολογισμού του νέου ακατάσχετου λογαριασμού θα είναι το άθροισμα των δόσεων της ρύθμισης του μήνα, η οποία θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3 και έτσι θα προκύπτει το νέο ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί.
Για να χτιστεί νέος ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 400 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, εάν η δόση ή ακόμη και οι δόσεις, στο ενδεχόμενο που υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις, έχει ως βάση αναφοράς τα 100 ευρώ, τότε με την εφαρμογή του συντελεστή 3 το ποσό που θα προκύψει είναι 300 ευρώ. Θα είναι δηλαδή μικρότερο από το ύψος του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ που προβλέπεται σήμερα και άρα το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού θα παραμένει αμετάβλητο.
Ο συντελεστής, πάντως, 3, όσο οι μήνες περνούν και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται απαρέγκλιτα, θα αυξάνεται.
Στην ουσία, δηλαδή, εάν ένας φορολογούμενος έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, με την εξόφληση πέντε δόσεων των 500 ευρώ θα έχει πετύχει συντελεστή 3,8 και θα μπορεί έτσι να αυξήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ. 5 Τον μέγιστο συντελεστή, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται περίπου σε 4,5, ο φορολογούμενος θα μπορεί να τον «κερδίσει», όταν πλησιάζει στην πλήρη εξόφληση της οφειλής του, οπότε και θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα ο λογαριασμός του.
Εκτός όμως από τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα ενεργοποιηθεί, στο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία επίσης θα επιβραβεύονται.
Μειωμένη παρακράτηση
Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα στην πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων που έχουν υπαχθεί και επιθυμούν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή για την πώληση ακινήτου, τότε η εφορία θα τους παρακρατεί λιγότερα χρήματα.
Η παρακράτηση, μάλιστα, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, μπορεί από το 70% που φθάνει σήμερα, να μειωθεί και στο 50% ή και χαμηλότερα, πάντα όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ. ότι δεν έχουν χαθεί δόσεις κ.ά.) και ανάλογα φυσικά με τον λόγο για τον οποίο ζητείται η ενημερότητα.
Ταυτόχρονα, με τα ανωτέρω μέτρα, ένα ακόμη που σχεδιάζεται και ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναφέρει ότι μελετάται είναι αυτό της μεγαλύτερης του 3% έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος από τους υπόχρεους, έως και τις 31 Ιουλίου.
Όλες οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2025.
Πηγή:naftemporiki