Η μέση τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 128,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου να δείχνουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Η μέση τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 128,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία, όπου η τιμή είναι 123 ευρώ. Χθες, η μέση τιμή στην ελληνική αγορά έφτασε τα 143,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 313,14 ευρώ τις βραδινές ώρες.

Σήμερα, η τιμή υποχώρησε ελαφρώς στα 131,27 ευρώ, παραμένοντας διπλάσια από τη Γαλλία (43,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και σημαντικά υψηλότερη από το Βέλγιο (66,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και τη Γερμανία (86,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Μόνο η Ιταλία (139 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και οι βαλκανικές αγορές έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ στη Βουλγαρία η τιμή είναι 122,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η υψηλή διακύμανση της τιμής στην ελληνική αγορά προκαλεί ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχουν παράγοντες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που να δικαιολογούν αυτή την τάση.

Παράγοντες της αγοράς τη συνδέουν εν μέρει με τον φόρο δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα που επιβλήθηκε στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, επισημαίνοντας ότι ο έκτακτος φόρος θα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου και θα οδηγήσει σε αυξήσεις.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο κατέχει την πρώτη θέση με 36,3%, ακολουθούμενο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (29%), τις εισαγωγές (18,3%), τον λιγνίτη (6,6%) και τα υδροηλεκτρικά (5,7%).

 

 

Πηγή:dnews