Τροποποιήσεις επήλθαν με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή στη διαδικασία και στα δικαιολογητικά για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου.

Φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, μπορεί να ορίσει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ως φορολογικό εκπρόσωπο για σκοπούς συμμόρφωσης με τις τυπικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

Η δήλωση φορολογικού εκπροσώπου είναι προαιρετική, εφόσον ο φορολογούμενος δηλώσει ότι αποδέχεται η κοινοποίηση των κάθε είδους πράξεων, εγγράφων και ατομικών ειδοποιήσεων της φορολογικής διοίκησης να γίνεται στα στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει στη φορολογική διοίκηση.

Επίσης, ο φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί η κοινοποίηση να γίνεται και στα στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει, ακόμα κι αν έχει ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο.

Ο φορολογικός εκπρόσωπος δεν φέρει καμία ευθύνη για την εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου εξαιτίας της ιδιότητας αυτής.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που έχει υποχρέωση να εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο και δεν επιθυμεί να ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, υποχρεούται να εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο και να δηλωθεί από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα η σχέση εκπροσώπησης.

Σε αυτή την περίπτωση, η φορολογική διοίκηση αποστέλλει και στον νόμιμο εκπρόσωπο κάθε είδους αλληλογραφία σχετική με το φορολογούμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις, απαιτείται η υποχρεωτική δήλωση της πλήρους διεύθυνσης κατοικίας του φορολογούμενου στην αλλοδαπή, του αριθμού φορολογικής ταυτοποίησης στην αλλοδαπή χώρα και της διεύθυνσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις σχετικές δηλώσεις.

Για ανήλικα τέκνα και προσωπικό διπλωματικών και προξενικών αρχών ξένων κρατών στην Ελλάδα, καθώς και για τα συγκατοικούντα μέλη της οικογένειάς τους, η αναγραφή του αριθμού φορολογικής ταυτοποίησης είναι προαιρετική.

Για αυτούς, ως διεύθυνση κατοικίας αναγράφεται η διεύθυνση της αλλοδαπής αρχής στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Πηγή:dnews