Πλήγμα για παραγωγούς και μεταποιητές δημιουργεί η επέκταση του προβλήματος σε καλλιέργειες της Β. Ελλάδας

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει η διάδοση του νέου ιού, ο οποίος προσβάλλει τις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά όχι μόνο, προκαλώντας «πονοκέφαλο» τόσο στους καλλιεργητές όσο και στους κονσερβοποιούς.

Η ανησυχία παραγωγών και μεταποιητών οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος αυτός ιός, όπως έχει δημοσιεύσει από τις αρχές Ιουνίου η «Ν», προκαλεί μικροκαρπία και παραμόρφωση – ζάρωμα των καρπών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ακατάλληλοι τόσο για κομπόστα όσο και για χυμό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), ο ιός έχει προσβάλει μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.500 στρέμματα, εκ των οποίων το 80% στον νομό Πέλλας και το υπόλοιπο 20% στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας και Κιλκίς.

Η ποικιλία Andros
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ Χρήστος Γιαννακάκης, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την αγωνία του για το πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καταχωρήσεις οι καλλιεργητές της ποικιλίας Andros, η οποία και αντιπροσωπεύει το 35% με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής.

Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδάκινων και των νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελειές Πέλλας.

Μέσα σε τρία χρόνια, ωστόσο, εξαπλώθηκε ανησυχητικά: ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά το νούμερο των 6.500 στρεμμάτων, αλλά και η διασπορά του προβλήματος και σε άλλες περιοχές προκαλούν έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς και στους μεταποιητές.

Από την πλευρά, πάντως, της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή κομπόστας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, δεδομένου ότι συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα στους κάμπους της Πέλλας και της Ημαθίας καλλιεργούνται με ροδακινιές συνολικά περίπου 175.000 στρέμματα.

Εκφράζεται, ωστόσο, ανησυχία για τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα.

Μέτρα αντιμετώπισης
Η ΕΚΕ και η ΕΔΟΠ, σε συνεργασία και με τις αρχές, λαμβάνουν μέτρα σε δύο κατευθύνσεις: α) Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία καταγράφονται σε ειδικό πρόγραμμα και σε περιβάλλον iCloud όλες οι εκτάσεις όπου εμφανίστηκε το πρόβλημα, προκειμένου να αναλυθούν τα δεδομένα και να δοθούν κατευθύνσεις για το πώς θα διαχειριστούν οι αγρότες τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα.

Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη συνολικής εικόνας για την έκταση της προσβολής, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζώνονται και θα καταστρέφονται, ενώ, σύμφωνα με την ΕΔΟΠ, θα επιδιωχθεί η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της ανα διάρθρωσης, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

β) Επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και της έδρας Φυτοπαθολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ερευνούν εντατικά την αιτία του προβλήματος και τον τρόπο διάδοσής του, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και ιδιαίτερα για την αναχαίτιση της επέκτασης του ιού και στις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Έλεγχοι από τις αρχές
Με επείγουσα ανακοίνωσή της, τέλος, η ΕΔΟΠ επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι «όλοι οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωσή του πριν από τη λήξη της συγκομιδής κάθε ποικιλίας» και γνωστοποιεί ότι οι έλεγχοι των αγροκτημάτων από την πλευρά της πολιτείας υπολογίζονται να αρχίσουν προσεχώς και δη μετά τις 20 Αυγούστου.

 

Πηγή:naftemporiki