Φέτος διανύουμε ένα άνυδρο και ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι, με 14 δήμους σε όλη τη χώρα να έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Παράλληλα προερχόμαστε από έναν χειμώνα με μικρό αριθμό βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στον Όλυμπο, με αποτέλεσμα τα υδάτινα αποθέματα να έχουν περιοριστεί πολύ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην άρδευση ο Δήμος Δίου-Ολύμπου υλοποίησε τα περασμένα χρόνια και συνεχίζει να υλοποιεί σήμερα σειρά έργων, που προσθέτουν υδάτινο απόθεμα στην άρδευση και υποστηρίζουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ανάγκες των καλλιεργειών.

Το διάστημα 2024-2024 στην άρδευση στον Δήμο Δίου-Ολύμπου έγιναν τα εξής:

Επτά νέες γεωτρήσεις προστέθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια και εξοπλίστηκαν με νέο εξοπλισμό. Η γεώτρηση στον Άγιο Σπυρίδωνα χρηματοδοτήθηκε από την Π.Ε. Πιερίας την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Ένας νέος ταμιευτήρας 133.000 κ.μ. κατασκευάστηκε και λειτουργεί.

Αντικαταστάθηκαν 16 υποβρύχιες αντλίες.

Αντικαταστάθηκαν 8 inverters και soft starters.

Τοποθετήθηκαν 2 προωθητικά συγκροτήματα (Κούτρες και 458).

Τοποθετήθηκαν 3 νέα boosters.

Αντικαταστάθηκαν 6 μοτέρ σε φυγόκεντρα συγκροτήματα.

Σε όλα τα δίκτυα άρδευσης έχουμε πλέον ψηφιακή χαρτογράφηση και άδειες χρήσης νερού.

Πολλά νέα χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου προστέθηκαν στο υφιστάμενο δίκτυο.

Τα αντλιοστάσια επισκευάστηκαν και λειτουργούν πλέον αναβαθμισμένα.

Παράλληλα, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έλαβε χρηματοδότηση περίπου 2.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ» και μετά από διαγωνισμό υπάρχει ανάδοχος, για την αναβάθμιση των αντλιοστασίων και των δικτύων του Δήμου. Το έργο θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι.

Προχωρά η μελέτη για την κατασκευή του 3ου ταμιευτήρα, χωρητικότητας 153.000 κ.μ., η οποία χρηματοδοτείται από την Π.Ε. Πιερίας. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Σαφώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, γιατί οι καταστάσεις απαιτούν περισσότερα. Ο Δήμος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημεία που χρειάζονται βελτίωση και περισσότερη υποστήριξη. Οι συνεχείς φυτεύσεις ακτινιδίων, τα προηγούμενα χρόνια, σε δύσκολες και απομακρυσμένες περιοχές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της άρδευσης.

Παράλληλα, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θεωρεί πάντα ευπρόσδεκτη την καλοπροαίρετη κριτική, σημειώνοντας πως η απαξίωση και ο μηδενισμός δεν αποτελούν επιχείρημα.

 

 

(Δελτίο τύπου)