Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές

Στους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) βρίσκεται ο κ. Κώστας Χρίστογλου, σύμφωνα με τη λίστα που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΑΣΕΠ. Αν και τα ονόματα των υποδιοικητών δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, παρά τα δημοσιεύματα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χρίστογλου είναι ένας από τους υποψηφίους που ξεχωρίζουν, έχοντας συγκεντρώσει εντυπωσιακή βαθμολογία.

Η διαδικασία επιλογής των υποδιοικητών βασίστηκε σε γραπτές εξετάσεις, τη μοριοδότηση των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ και τον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που υπέβαλαν. Ο κ. Χρίστογλου, ο οποίος διατελεί υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ από το 2019, πέτυχε υψηλή βαθμολογία και φαίνεται να έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο κατερινιώτης υποδιοικητής αναγνωρίζεται για την αποτελεσματικότητά του και τη συνέπεια με την οποία εκπλήρωσε τα καθήκοντά του τα τελευταία χρόνια. Κατά την αξιολόγησή του, τα αποτελέσματα που παρουσίασε θεωρούνται εξαιρετικά, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα παραμονής του στη συγκεκριμένη θέση.

Σημειώνεται ότι οι υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών δεν απαιτείται να περάσουν από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για την επικύρωση της τοποθέτησής τους, όπως προβλέπεται για τους διοικητές, σύμφωνα με το νόμο Καραμέως. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία διορισμού τους είναι πιο απλή και ταχύτερη, προσδίδοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των κατάλληλων στελεχών.

Ο κ. Χρίστογλου παραμένει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μια ισχυρή υποψηφιότητα για τη συνέχιση της θητείας του, αναμένοντας πλέον την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πλούσιο επιστημονικό και διοικητικό υπόβαθρο

Ο Δρ Κωνσταντίνος Χρίστογλου είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα με εκτενή ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία. Κατέχει διδακτορικό τίτλο (Dr.rer.nat) στη Χημεία από το Ινστιτούτο Βιοχημείας και Έρευνας Ισοτόπων του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης στη Γερμανία, όπου και ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα, εργαζόμενος ως διδάκτορας στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Πέρα από τη σημαντική του ενασχόληση με την επιστήμη, ο Δρ Χρίστογλου είναι επίσης καταξιωμένος οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η εμπειρία του σε διευθυντικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, τον καθιστά έναν από τους πιο καταρτισμένους επαγγελματίες στον χώρο του. Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς, αποκτώντας βαθιά γνώση και εμπειρία σε τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας, οι πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων, το στρατηγικό marketing, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η ανάπτυξη νέων αγορών. Διετέλεσε Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, συμβάλλοντας στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου της περιοχής μας.

Η πολυετής εμπειρία του στις εφαρμογές CRM, Geo Marketing, Controlling και στη διαχείριση κερδών και ζημιών (PNL) είναι ενδεικτική της πολύπλευρης εξειδίκευσής του. Παράλληλα, ο Δρ Χρίστογλου έχει επενδύσει στην εκπαίδευσή του, κατέχοντας έναν τίτλο MBA από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έναν τίτλο MSc από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Ηγεσία στο Ashridge Business School του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που ενισχύει τις ικανότητές του στη διοίκηση και τη χρηματοοικονομική διαχείριση.

Ειδικεύεται στη διοίκηση και τη χρηματοοικονομική διαχείριση των Μονάδων Υγείας και έχει εμπλακεί ιδιαίτερα στη μελέτη της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όπως και στη βιοηθική διάσταση αυτών των υπηρεσιών (medical ethics). Οι γνώσεις και η εμπειρία του τον καθιστούν έναν πολύτιμο συνεργάτη σε κάθε επίπεδο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της υγείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προαγωγή της ποιότητας και της ηθικής στις υπηρεσίες υγείας.