Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και, σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του οχήματος

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει εντατικά η διαδικασία διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 500.000 οχήματα κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση.

Η έλλειψη ασφάλισης συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση εμπλοκής των οχημάτων αυτών σε τροχαία ατυχήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία κάλυψη για τις ζημιές.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει την ενεργοποίηση ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών ελέγχων, το οποίο θα αξιοποιεί διάφορες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων και αυτών που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες και, σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του οχήματος.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται καθημερινά, ενώ προτείνουν την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης των ανασφάλιστων οχημάτων σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης.

Η νέα νομοθεσία καθορίζει επίσης κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας και εισάγει τη δυνατότητα προσωρινής αδρανοποίησης και διαγραφής οχημάτων που δεν έχουν ασφαλιστεί, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για επτά έτη.

Επιπλέον, ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία για την κάλυψη ζημιών από ασφαλιστικά ατυχήματα, ακόμη και αν η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οχήματος έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

 

 

Πηγή:dnews