Το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά που εξελίχθηκε εξαιρετικά ευνοϊκά για τους οστρακοκαλλιεργητές της  Βόρειας Ελλάδας, με την παραγωγή μυδιών να πωλείται σχεδόν στο 100% από την άνοιξη, προτού οι έντονοι καύσωνες επηρεάσουν τις καλλιέργειες. Ωστόσο, η φετινή χρονιά αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις.

Όπως αναφέρει το voria.gr, από τις αρχές Ιουλίου, η Βόρεια Ελλάδα βιώνει έναν παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και τώρα, με ελάχιστα διαλείμματα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, προκαλώντας τη θανάτωση μεγάλου μέρους της παραγωγής των μυδιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές, με την τελική καταγραφή να αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου.

Οι καλλιεργητές, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου κυβερνητικά στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

Η ζημιά, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή του 2023, αλλά εγείρει σοβαρές ανησυχίες και για το μέλλον. Η επερχόμενη καλλιεργητική περίοδος του 2024 θυμίζει έντονα την καταστροφική χρονιά του 2021, όταν ορισμένες μονάδες είχαν καταγράψει απώλειες έως και 100%. Πλέον, η ανησυχία στρέφεται και προς τον γόνο των μυδιών, που είναι προορισμένος για την παραγωγή του 2025.

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, Τάσος Δραγάνης, σε δηλώσεις του στο voria.gr, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Ό,τι έμεινε μετά τις 20 Ιουλίου και μετά έχει καταστραφεί. Μιλάμε για μια καταστροφή που έχει ξεπεράσει τους 1.000 τόνους». Ο κ. Δραγάνης επεσήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της φωτεινότητας του νερού είναι καταστροφικές για τις αρμαθιές των μυδιών, σκοτώνοντάς τα ολοκληρωτικά.

Προσθέτει ότι η ζημιά αυτή δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πρόβλημα για τις αποζημιώσεις των μυδοκαλλιεργητών, που αντιμετωπίζουν φέτος τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Οι οστρακοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται πλέον σε αναμονή για τα επόμενα βήματα της πολιτείας, καθώς η καταστροφή είναι ήδη γεγονός και το μέλλον αβέβαιο.