Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές

Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός και ως το «Πάσχα του καλοκαιριού», αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας, την οποία οι Έλληνες τιμούν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σε κάθε γωνιά της χώρας. Στον Κολινδρό, αυτή η σπουδαία θρησκευτική γιορτή τελείται με βαθιά ευλάβεια και πλούσιο τελετουργικό, προσελκύοντας πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Η  εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστό και ως Μετόχι Παναγίας. Ο συγκεκριμένος ναός έχει καθιερωθεί ως ο κεντρικός πόλος θρησκευτικού προσκυνήματος για τον εορτασμό αυτού του «Μικρού Πάσχα» του καλοκαιριού.

Το απόγευμα  της παραμονής της εορτής, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό για να παρακολουθήσει τη λιτανεία του Επιταφίου και της Εικόνας της Παναγίας, μια τελετή που είναι βαθειά ριζωμένη στην παράδοση του τόπου. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, καθώς οι πιστοί προσεύχονταν και τιμούσαν την Κοίμηση της Θεοτόκου με σεβασμό και αφοσίωση.

Στο κατανυκτικό κλίμα της ημέρας συνέβαλαν τα μέλη της χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας, τα οποία έψαλαν τα εγκώμια της Παναγίας, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη μουσική και πνευματική νότα στην τελετή. Οι μελωδίες αντηχούσαν στον χώρο, γεμίζοντας τις καρδιές των πιστών με συγκίνηση και πνευματική ευφορία.

Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας και του Επιταφίου στα στενά σοκάκια του Κολινδρού, με την μπάντα του δήμου να προηγείται. Η πομπή κινήθηκε αργά, με τους πιστούς να ακολουθούν, ενώ η εικόνα και ο επιτάφιος της Παναγίας περιφερόταν με σεβασμό και ευλάβεια.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στον Κολινδρό ολοκληρώθηκε με την επιστροφή της εικόνας  και του επιταφίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, όπου οι πιστοί προσευχήθηκαν και προσκύνησαν τη χάρη της Κυρίας Θεοτόκου.  Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία, ενώ την επόμενη ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.