Οι φορολογικοί έλεγχοι καθίστανται πλέον πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως τα δημοφιλή νησιά και τουριστικοί προορισμοί.

Αυτό οφείλεται στο μείγμα τεχνολογίας και ανθρώπινου παράγοντα που έχει υιοθετήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις ελεγκτικές της διαδικασίες.

Η τεχνολογία προσφέρει εξαιρετικά εργαλεία που βελτιώνουν την ταχύτητα, την ακρίβεια και τη διαφάνεια των ελέγχων. Ωστόσο, η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κρίσιμος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατανόηση της τοπικής πραγματικότητας, την εκτίμηση των σύνθετων φορολογικών υποθέσεων και την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας των ελέγχων.

Στη βάση αυτή, ένα από τα βασικά βήματα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία δεξαμενής έμπειρων ελεγκτών, με την οποία ενισχύεται το ελεγκτικό δυναμικό, κυρίως στα νησιά, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή σε τουριστικούς προορισμούς με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει υιοθετήσει την κινητικότητα των ελεγκτικών κλιμακίων, όπου τα κλιμάκια μετακινούνται μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών, για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των ελέγχων και η αποφυγή ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων.

Οι ελεγκτές έχουν εξοπλιστεί με tablets που περιλαμβάνουν το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, δίνοντάς τους τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πλήρη στοιχεία των ελεγχόμενων, γεγονός που διευκολύνει την ταχεία και ακριβή διεξαγωγή των ελέγχων.

Η επιχειρησιακή υποστήριξη ενισχύεται περαιτέρω από ειδική ομάδα που χρησιμοποιεί την αίθουσα επιχειρήσεων και εξειδικευμένο λογισμικό για την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ομάδα επιλέγει περιοχές για εντατικοποίηση των ελέγχων με βάση τα δεδομένα και την ανάλυση κινδύνου.

Επίσης, η ΑΑΔΕ εφαρμόζει την αντιπαραβολή δεδομένων, συνδυάζοντας τα στοιχεία του συστήματος e-send με εκείνα των POS, για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ των αποδείξεων και των πραγματικών εσόδων.

Τέλος, η διαδικασία των ελέγχων ενισχύεται περαιτέρω μέσω των καταγγελιών πολιτών, οι οποίες υποβάλλονται είτε μέσω της πλατφόρμας Καταγγελίες Πολιτών είτε μέσω της εφαρμογής Appodixi.

Πηγή: dnews