Προβληματισμό  και δεύτερες σκέψεις,  δημιούργησε η απόφαση του Επιμελητηρίου Πιερίας, για τον τρόπο και το κόστος που επέλεξε, να επιδοτήσει επιχειρήσεις για την εκπαίδευση χειριστών κλαρκ.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Επιμελητηρίου είναι αυτονόητο πως πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, πάντα προς όφελος των μελών του. Με βάση την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Πιερίας στις 06-08-2024 για τον τρόπο επιδότησης, υπάρχουν «θολά» σημεία ως προς το ύψος της επιδότησης στο σύνολο των επιχειρήσεων  το οποίο δεν έχει προκαθοριστεί, όπως επίσης  εάν θα επιδοτηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους. Η απουσία συγκεκριμένων κριτηρίων και η αβεβαιότητα γύρω από την κατανομή της επιδότησης, εγείρουν ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη διαχείριση του προγράμματος.

Η υπουργική απόφασή ορίζει ότι οι φορείς υλοποίησης είναι τα Αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης [Κ.Δ.Β.Μ.] και τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων [Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.]. Ενδεικτικό της προχειρότητας και της βιασύνης είναι το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά  ποια θα είναι τα κέντρα που αποφασίστηκε να παραδοθούν τα μαθήματα

Σε ερώτηση που θέσαμε  προς το Επιμελητήριο Πιερίας σχετικά με το συνολικό κόστος των μαθημάτων, μας απάντησαν ότι είναι στα 600€.

Ο συνδυασμός ΠΙΕΡΙΑ ΑΥΡΙΟ με μια μικρή έρευνα αγοράς που έκανε, έχει στην κατοχή του οικονομική προσφορά από αδειοδοτημένο Κέντρο συνολικού ποσού 350€.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια μεγάλη  οικονομική απόκλιση που σημαίνει ότι το Επιμελητήριο ενδέχεται να ζημιωθεί, αφού φαίνεται ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη έρευνα αγοράς ή η διαπραγμάτευση για καλύτερες τιμές προς όφελος των μελών του.

Προφανώς και σε αυτή ην περίπτωση  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου προτίμησε την  γνωστή πεπατημένη οδό που ακολουθεί  εδώ και δυο δεκαετίες.

Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε νοοτροπίες και τις κακές πρακτικές του χθες. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο Χρήσιμο και πραγματικά Ανταποδοτικό στα μέλη του.

 

Κώστας Πίτσιας

Υπ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας