Αυξάνονται οι φωνές των αστρονόμων παγκοσμίως για την δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς του χρόνου με επίκεντρο τη Σελήνη, ή αλλιώς ενός σεληνιακού ρολογιού για να μετράει τον χρόνο που κινείται λίγο πιο γρήγορα στο φεγγάρι.

Στη Σελήνη υπάρχει λιγότερη βαρύτητα εξαιτίας της μικρότερης μάζας της, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος κινείται γρηγορότερα-ακριβώς 58,7 μικροδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κάθε μέρα.

Τώρα μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ψήφισε για να αποκτήσει η Σελήνη δική της ζώνη ώρας για την παρακολούθηση των μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

Τα πολύ εξελιγμένα συστήματα υπολογιστών βασίζονται στο χρόνο και για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τις αποστολές Artemis και με άλλες, η παρακολούθηση του χρόνου έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ.

Ακόμη και τα μικροδευτερόλεπτα έχουν σημασία όταν τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Τα μέλη της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης ψήφισαν μέσα στον Αύγουστο ενθαρρύνοντας τους διαστημικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν σε ένα πρότυπο χρονομέτρησης στο φεγγάρι, όπου μια μέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες. Σε αυτό συμφώνησε πέρσι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και μάλιστα πίεσε για την δημιουργία ενός σεληνιακού ρολογιού.

Και νωρίτερα φέτος ο Λευκός Οίκος ανέθεσε επίσημα στη NASA να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες για να αναπτύξουν μια αρχική ιδέα μέχρι το τέλος του έτους, με ένα τελικό σχέδιο που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026.

«Αυτή είναι η ουσία του ψηφίσματός μας, να εργαστούμε όλοι μαζί για να καθορίσουμε αυτόν τον τυπικό χρόνο», δήλωσε η Σούζαν Στιούαρτ του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της ομάδας στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπως αναφέρει το Associated Press.

Η Στιούαρτ συνέβαλε στη σύνταξη της πρότασης του ψηφίσματος.

Καθώς περισσότερες χώρες και ιδιωτικές εταιρείες στρέφουν το βλέμμα τους σε μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, οι αστρονόμοι θέλουν να εξασφαλίσουν τέλειο συγχρονισμό βάσει ενός ενοποιημένου χρόνου. Επί του παρόντος, κάθε αποστολή στο φεγγάρι ακολουθεί την ώρα του έθνους που στέλνει το διαστημόπλοιο.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για τους αστρονόμους για να καταλήξουν πόσος ακριβώς θα είναι αυτός ο σεληνιακός χρόνος, σημείωσε ο Bijunath Patla, ένας φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας.

«Νομίζω όμως ότι η κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε «Και αυτή είναι η αρχή».

 

 

Πηγή:dnews