Στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές των κοινοτήτων Ρητίνης, Μοσχοποτάμου, και Μελιαδίου, συζήτησα με αγρότες, ενώ είχα επικοινωνία  με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των εκτιμήσεων και της καταγραφής των ζημιών.

Επίσης προχώρησα σε μία ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ να επιταχύνουν τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για τους αγρότες των κοινοτήτων που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Προέχει να δρομολογηθεί η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων αφού είναι δεδομένο ότι η απώλεια αυτών των καλλιεργειών σημαίνει και απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες.

Με δεδομένο ότι η χαλαζόπτωση εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να υπάρξει ακριβές και σύντομο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

Υπολογίζεται ότι 500 περίπου στρέμματα καλλιεργειών με κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, καπνά και αμπελοκαλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: « Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Πιερίας που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές από τη πρόσφατη χαλαζόπτωση»

Κύριε Υπουργέ,

Η χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα τις κοινότητες κοινότητες Ρητίνης, Μοσχοποτάμου, Μελιαδίου του νομού Πιερίας, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροτών.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, περίπου 500 στρέμματα καλλιεργειών με κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, καπνά και αμπελοκαλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής από τους επόπτες του ΕΛΓΑ αλλά προέχει να δρομολογηθεί η άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων αφού είναι δεδομένο ότι η απώλεια αυτών των καλλιεργειών σημαίνει και απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες αυτών των κοινοτήτων.

Με δεδομένο ότι η χαλαζόπτωση εντάσσεται στα αποζημιωτικά αίτια του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να υπάρξει ακριβές και σύντομο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ να επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων για τους αγρότες των κοινοτήτων Ρητίνης, Μοσχοποτάμου και Μελιαδίου του Νομού Πιερίας που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

 

 

(Δελτίο τύπου)