Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές

Η υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής βιοαποβλήτων, γνωστού και ως «καφέ κάδοι», φαίνεται να βρίσκεται σε τέλμα στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Παρά τις υποσχέσεις και τις προετοιμασίες από την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Βαγγέλης Λαγδάρης, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και απογοήτευση στους κατοίκους της περιοχής, Τρεις διοικήσεις άλλαξε ο δήμος και ακόμη δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα! Το ζήτημα συζητήθηκε στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης εξέφρασε με έντονο τρόπο την αγανάκτησή του για την κατάσταση που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μανώλα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αδράνεια της προηγούμενης διοίκησης άφησε τον δήμο χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν τα προγράμματα που ήταν διαθέσιμα για την πρόσληψη εργαζομένων. «Είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν έχουμε προσωπικό», δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του δήμου και τη σωστή εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η σημερινή διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες για να διαχειριστεί τις καθημερινές ανάγκες του δήμου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι άλλοι δύο δήμοι της Πιερίας, που αξιοποίησαν τα διαθέσιμα προγράμματα, έχουν εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό και έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής βιοαποβλήτων.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος κατά την περίοδο της εμποροπανήγυρης Αιγινίου.

Ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μανώλα, κ. Παραλυκίδης,  επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δεν μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στο 2023, καθώς δεν υπήρχε χώρος εναπόθεσης των βιοαποβλήτων στην Πιερία, πρόβλημα που επιλύθηκε μόλις το 2024.

Ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε επί των ημερών της δικής του διοίκησης, λίγες ημέρες πριν την παράδοση της εξουσίας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν σε αυτό. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει πως η υλοποίηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το πρόγραμμα

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανακύκλωση  των βιο-αποβλήτων, μέσω των καφέ κάδων.

H συγκεκριμένη  δράση έρχεται να δώσει λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν οι πολίτες με τους κάδους απορριμμάτων, λόγω οσμών και εντόμων. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε  ο καφέ κάδος με βιο-φίλτρο για την ανακύκλωση των βιο-αποβλήτων ο οποίος:

  • Αδρανοποιεί τις οσμές
  • Μηδενίζει το ενδεχόμενο παρουσίας εντόμων και ζωυφίων
  • Εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, προστατεύοντας την ανθρώπινη υγεία
  • Αποτρέπει την δημιουργία μούχλας μακροπρόθεσμα
  • Ενισχύει την διαδικασία της σωστής κομποστοποίησης
  • Μειώνει πολύ την συχνότητα των αποκομιδών, με μεγάλη οικονομική εξοικονόμηση για τον Δήμο

Βίντεο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού: