Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές

Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα της δυσοσμίας σε περιοχές της Κατερίνης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους κατοίκους να δοκιμάζουν καθημερινά την υπομονή τους. Οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την παρατεταμένη έκθεση στη δυσοσμία επιδεινώνονται συνεχώς, ενώ η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται.

Η σοβαρότητα του ζητήματος τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, το απόγευμα της Τετάρτης (28/08). Το θέμα  συζητήθηκε έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Υπέρβαση», Σωτήρης Τριανταφύλλου. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συγκεντρώθηκαν πολίτες, μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλιών για τη δυσοσμία στην πόλη, υπό την επωνυμία “I can’t BREATHE”.

Εκ μέρους της Ομάδας “I can’t BREATHE”, η Σημέλα Ελευθεριάδου εξέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο τη σοβαρότητα του προβλήματος που υφίσταται εδώ και χρόνια στην πόλη και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναληφθεί από την ομάδα τους. Επισήμανε ότι έχουν συγκεντρωθεί 3.000 υπογραφές από κατοίκους που απαιτούν άμεση λύση και απευθυνόμενη προς τη δημοτική αρχή τόνισε την ευθύνη και την υποχρέωσή της να προωθήσει πολιτικές που θα τερματίσουν αυτή την κατάσταση.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, εξέφρασε τη συμπάθεια και κατανόησή του προς τους κατοίκους, αναφέροντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του βίωσαν την έντονη δυσοσμία μόλις το περασμένο Σάββατο. Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αγοράσει μανόμετρα για τη διενέργεια μετρήσεων. «Θα προσπαθήσω μαζί με τις υπηρεσίες να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Θα αγοράσουμε μανόμετρα για να γίνουν μετρήσεις», είπε ο δήμαρχος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τριανταφύλλου ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συνεργαστεί με αξιόπιστο φορέα για να πραγματοποιηθούν μετρήσεις, ενώ ζήτησε να μάθει αν το θέμα έχει τεθεί επίσημα στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

Ο συνεργάτης του Δήμου, κ. Μπάμπης Φωκαϊδης, ανέφερε τις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής, όπως η συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας. Υπογράμμισε ότι αν και ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει υποχρέωση να επιδιώξει τη λύση του. Ενημέρωσε επίσης ότι έχουν εγκατασταθεί 13 σταθμοί μέτρησης του αέρα, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύουν τη συγκεκριμένη δυσοσμία.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε αρμοδιότητα ως δήμος για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά έχουμε υποχρέωση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκαϊδής.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σάββας Οφείδης, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δήμου, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Από την πλευρά του συνδυασμού «Εκκίνηση», ο κ. Νταντάμης τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση, ενώ ο κ. Τσουπέης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη δυσοσμία στην Κατερίνη.

Ο κ. Ευθύμης Τσίρκος αναφέρθηκε και αυτός στο πρόβλημα, επισημαίνοντας τη συνάντηση που είχε πριν χρόνια με την ομάδα πρωτοβουλίας.

Δείτε το βίντεο από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης