Σε μια νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προχώρησε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών λόγω των αυξημένων αναγκών.

Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία μόνο το 2022 με 971 νηπιαγωγούς, το 2023 με 361 νηπιαγωγούς και το 2024 με 223 νηπιαγωγούς.

Αναφέρει επίσης ότι στο συγκεκριμένο κλάδο καταγράφονται οι περισσότερες κενές πραγματικές οργανικές θέσεις σε ότι αφορά στους μόνιμους εκπαιδευτικούς στα νηπιαγωγεία.

Φυσικά τα κενά καλύπτονται με τις τοποθετήσεις αναπληρωτών αλλά στην πραγματικότητα οι ανάγκες πλέον είναι αυξημένες αφού η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργεί μεγάλα κενά οργανικών θέσεων.

Όπως τονίζει, η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων μόνιμων νηπιαγωγών στην προσχολική εκπαίδευση θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο σταθερότητας σε αυτή τη βαθμίδα και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της διδασκαλίας αφού οι μόνιμοι νηπιαγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες , γνώσεις και μεθόδους διδασκαλίας.

Ο κ.Κουλκουδίνας επισημαίνει επίσης ότι ένα ζήτημα που πρέπει επίσης αντιμετωπιστεί είναι το ζήτημα που ενδέχεται να ανακύψει στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, στα οποία αν για τον οποιοδήποτε λόγο ο εκπαιδευτικός αναγκαστεί να απουσιάσει ή να μην είναι σε θέση να διδάξει, δημιουργείται ένα άμεσο κενό.

Ενδεχομένως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης 2ου οργανικού κενού στα μονοθέσια νηπιαγωγεία ,που υπηρετεί ένας νηπιαγωγός μόνος του, προκειμένου να μην υπάρξει κενό αλλά να υπάρχει και ένας εκπαιδευτικός που μπορεί να συνδράμει στο διοικητικό ή διδακτικό έργο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα προς το Υπουργείο Παιδείας:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Παιδείας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών λόγω των αυξημένων αναγκών»

Κύριε Υπουργέ,

Στον κλάδο ΠΕ60 και ΠΕ60.ΕΑΕ/ΠΕ61 καταγράφονται οι  περισσότερες κενές πραγματικές οργανικές θέσεις σε ότι αφορά στους μόνιμους εκπαιδευτικούς στα νηπιαγωγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία μόνο το 2022 με 971 νηπιαγωγούς, το 2023 με 361 νηπιαγωγούς και το 2024 με 223 νηπιαγωγούς.

Τα υπόλοιπα κενά καλύπτονται με τις τοποθετήσεις αναπληρωτών αλλά στην πραγματικότητα οι ανάγκες πλέον είναι αυξημένες, αφού η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργεί μεγάλα κενά οργανικών θέσεων.

Παράλληλα υπάρχουν κενά στα ολοήμερα τμήματα.

Ένα ζήτημα που πρέπει επίσης αντιμετωπιστεί είναι το ζήτημα που ενδέχεται να ανακύψει στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, στα οποία αν για τον οποιοδήποτε λόγο ο εκπαιδευτικός αναγκαστεί να απουσιάσει ή να μην είναι σε θέση να διδάξει, δημιουργείται ένα άμεσο κενό. Ενδεχομένως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης  2ου οργανικού κενού στα μονοθέσια νηπιαγωγεία, που υπηρετεί ένας νηπιαγωγός μόνος του, προκειμένου να μην υπάρξει κενό αλλά να υπάρχει και ένας εκπαιδευτικός που μπορεί να συνδράμει στο διοικητικό ή διδακτικό έργο.

Η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων μόνιμων νηπιαγωγών στην προσχολική εκπαίδευση θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο σταθερότητας σε αυτή τη βαθμίδα και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της διδασκαλίας αφού οι μόνιμοι νηπιαγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, γνώσεις και μεθόδους διδασκαλίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Είναι στις προθέσεις και στο σχεδιασμό του Υπουργείου η δημιουργία νέων μόνιμων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

 

 

(Δελτίο τύπου)