Κακά νέα για τον Hvaldimir, την «φάλαινα – κατάσκοπο» της Μόσχας που τριγυρνούσε στις νορβηγικές ακτές.
Μια φάλαινα μπελούγκα γνωστή με το όνομα Hvaldimir – η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία, όχι μακριά από τα ρωσικά ύδατα, φορώντας ένα λουρί που προκάλεσε φήμες ότι μπορεί να ήταν κατάσκοπος της Μόσχας – βρέθηκε δυστυχώς νεκρή το Σάββατο.

Ο νορβηγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK μετέδωσε ότι το σώμα της φάλαινας βρέθηκε να επιπλέει στον κόλπο Risavika στη νότια Νορβηγία από έναν πατέρα και έναν γιο που ψάρευαν.

Η μπελούγκα – το παρατσούκλι της οποίας ήταν ένας συνδυασμός της νορβηγικής λέξης για τη φάλαινα – hval – και του μικρού ονόματος του Ρώσου προέδρου – ανασύρθηκε από το νερό με γερανό και μεταφέρθηκε σε κοντινό λιμάνι, όπου ειδικοί θα την εξετάσουν.

Ο θαλάσσιος βιολόγος Sebastian Strand δήλωσε στο NRK: «Δυστυχώς, βρήκαμε τον Hvaldimir να επιπλέει στη θάλασσα. Έχει πεθάνει, αλλά δεν είναι άμεσα σαφές ποια είναι η αιτία θανάτου». Πρόσθεσε ότι δεν ήταν ορατά σημαντικά εξωτερικά τραύματα στο ζώο.

Ο Strand, ο οποίος παρακολουθεί τις περιπέτειες του Hvaldimir τα τελευταία τρία χρόνια για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Marine Mind με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι είναι βαθιά επηρεασμένος από τον ξαφνικό θάνατο της φάλαινας.

Η φάλαινα μήκους 4,2 μέτρων και βάρους 1.225 κιλών εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 από ψαράδες κοντά στο βόρειο νησί Ingøya, όχι μακριά από την αρκτική πόλη Hammerfest. Φορούσε ιμάντα και κάτι που φαινόταν να είναι στήριγμα για μια μικρή κάμερα και μια πόρπη με την ένδειξη «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης».

Αυτό πυροδότησε ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για μια «φάλαινα κατάσκοπο». Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το ρωσικό ναυτικό είναι γνωστό ότι έχει εκπαιδεύσει φάλαινες για στρατιωτικούς σκοπούς.

Με το πέρασμα του χρόνου, η μπελούγκα εθεάθη στα νερά στα ανοικτά αρκετών νορβηγικών παράκτιων πόλεων, ενώ γρήγορα έγινε σαφές ότι ήταν πολύ ήμερη και της άρεσε να παίζει με τους ανθρώπους, ανέφερε το NRK.

 

Πηγή: dnews