Tο διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες. Καφές στο αυτοκίνητο: Τι άλλαξε τελικά με την απαγόρευση και το πρόστιμο.

Μια σειρά από συνήθειες που έχουν όλοι οι οδηγοί απαγορεύονται από τον ΚΟΚ και μάλιστα με σκληρές ποινές. Βέβαια αυτές οι ποινές ισχύουν εδώ και χρόνια.

Ο καφές, όπως και τα υπόλοιπα ροφήματα, ακόμα και το νερό, είναι απαγορευτικά την ώρα που οδηγούμε.

Tο διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

«Δεν επιτρέπεται όταν κάποιος οδηγεί, να απασχολεί τα χέρια του σε άλλα πράγματα», λέει στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αναφέρει:

«Η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί με τίποτα άλλο τα χέρια του την στιγμή που οδηγεί. Σημασία έχει να μην απασχολούνται τα χέρια των οδηγών με κάτι. Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κλήσεις που βεβαιώνονταν πριν, όταν απασχολείται με κάτι άλλο ο οδηγός, καταγράφονται και τώρα».

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του Αρθρου 13 του K.O.K.: «… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

«Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση.

Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.».

Αυτός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες.

Εξαίρεση αποτελούν οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, οι οποίοι τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες!

Όπως καταλαβαίνουμε, πουθενά στον ΚΟΚ δεν αναγράφεται απαγόρευση του να έχει κάποιος καφέ εντός του αυτοκινήτου, ωστόσο σύμφωνα με το Αρθρο 13, θα μπορούσε κάποιος οδηγός να δεχθεί πρόστιμο αν πίνει καφέ ενώ οδηγεί.

Το ίδιο ισχύει για πολλές ακόμα «κακές» συνήθειες των οδηγών, όπως η οδήγηση με σαγιονάρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση φαγητού ή η οδήγηση με το ένα χέρι. Παλαιότερα μάλιστα είχε γίνει κουβέντα και για την οδήγηση με μπουφάν, βασιζόμενη στο ίδιο άρθρο.

 

 

Πηγή:dnews