“Μιλώντας για τη Γυναίκα. Την καθοριστική ύπαρξη στον κύκλο της ζωής.

Από τη φύση της δυνατή, ικανή να φέρει με κάθε τίμημα την ίδια τη ζωή στον κόσμο. Εκείνη που καλείται να υποστηρίξει ρόλους πολλαπλούς, δίνοντας μάχες στο διάβα του χρόνου για να αποκτήσει μέσα σε κοινωνίες ανισοτήτων όσα δικαιωματικά της ανήκουν, ως άνθρωπος, ως έλλογος πολίτης, ως μάνα, ως σύζυγος, ως μέλος θεσμών και κοινωνικών συνόλων.

Η Γυναίκα, που δεν μπορούσε παρά να σιωπά και να άρχεται, που κουβαλάει πλήθος προκαταλήψεων και μύθων για το πρόσωπό της, που αν και χρόνια περιθωριοποιημένη και σε καθεστώς συνεχούς εκμετάλλευσης μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, καταφέρνει να επιβιώνει, να βελτιώνει τον κόσμο στον οποίο ζει και να διαμορφώνει ακόμα και σήμερα στάσεις και προσδοκίες για τη θέση της στην κοινωνία, εμπνέει ως φύση με τον βαθύ συναισθηματισμό της, την ομορφιά, την ευαισθησία και τον δυναμισμό της και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λαïκού πολιτισμού.

Η δημόσια εμφάνισή της υπό συνεχή και αδιάλειπτο κοινωνικό έλεγχο διαμορφώνει τη στάση και συμπεριφορά της, πρωτίστως σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές και λιγότερο με τα θέλω και την ψυχοσύνθεσή της.

Εμείς οι Χοροστάτες επαγρυπνούμε και παρουσιάζουμε την γυναίκα με τον τρόπο μας και στο μέτρο που μάς αναλογεί, αναδεικνύοντάς την στην βιωτή της , ως μάννα, σύζυγο, γιαγιά, αδερφή, στα καλά και στα δύσκολα, την ευαισθησία της αλλά και την λεβεντιά της, ως πρώτη στον χορό, αλλά και ως στήριγμα στον χορό.

“Το άλλο μισό του ουρανού” είναι η απόλυτη συμβολική έννοια της γυναίκας μέσα από το πρίσμα της γονιμότητας και της πληθώρας των εσωτερικών συναισθημάτων της.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, οι ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΣ παρουσιάζουν:
«Το άλλο μισό του ουρανού.. Μάνες/ Γυναίκες/ Αδερφές», μια παράσταση-αφιέρωμα σε όλες τις γυναίκες, εκείνες τις ακούραστες χελιδόνες που με το τραγούδι στο στόμα θα φέρνουν πάντα την άνοιξη.

 

 

(Δελτίο τύπου)