Με μεγάλη χαρά φιλοξενήσαμε στο δήμο μας από τις 22 έως 28 Αυγούστου 2024 στις εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Κολινδρού και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου τένις, μπάσκετ και στην πισίνα  του Αθλητικού Κέντρου “Ευάγγελος Πολύζος” το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “Άλλη Όψη”, το οποίο πραγματοποίησε το 9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη, που απευθυνόταν  αποκλειστικά σε γυναίκες με παραπληγία ή τετραπληγία λόγω βλάβης στο νωτιαίο μυελό.

 

Κύριος στόχος όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Άλλης Όψης είναι η βελτίωση της αυτονομίας των συμμετεχόντων μέσω της ομότιμης υποστήριξης. Αφουγκραζώμενη ωστόσο τις κοινωνικές επιταγές, το 9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είχε σκοπό να ενσκήψει σε μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες των ανάπηρων γυναικών και να συνδράμει όχι μόνο στη βελτίωση της αυτονομίας τους αλλά και στην ενημέρωση τους σε θέματα που τις αφορούν και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την προσωπική και κοινωνική τους ζωή καθώς και την επιτέλεση των πολλαπλών τους ρόλων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Άλλη Όψη καινοτομεί ξανά σχεδιάζοντας το 9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ένα μοναδικό και πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι απόλυτα εστιασμένο και προσαρμοσμένο στις μοναδικές ανάγκες και ιδιαίτερες θεματικές που απασχολούν και προβληματίζουν τις σύγχρονες ανάπηρες γυναίκες. Η εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος έγινε από έμπειρες/ους εκπαιδεύτριες/τές από Σουηδία και Ελλάδα, που έχουν αντίστοιχη αναπηρία με τις εκπαιδευόμενες και έχουν αποκτήσει ήδη υψηλό βαθμό αυτονομίας, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα (roll-models).

Οι εκπαιδευόμενες διέμεναν μαζί με τις/τους εκπαιδεύτριες/τές σε ξενοδοχείο του Κολινδρού, το οποίο έχει εξασφαλίσει η Άλλη Όψη. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετείχε άρτια καταρτισμένο υποστηρικτικό προσωπικό, προκειμένου να υποστηρίξει και να συνδράμει σε κάθε ανάγκη των συμμετεχουσών, παραμένοντας διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για τις συμμετέχουσες δεν υπήρχε κάποια οικονομική επιβάρυνση, καθώς η Άλλη Όψη έχει καταφέρει να καλύψει το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μέρος του έργου “Εκπαίδευση ομοτίμων σε γυναίκες με Βλάβη Νωτιαίου Μυελού – SUPPORT”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων και εταίρο την Άλλη Όψη.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού

Ηλίας Ε. Πολύζος