Στην ερώτησή του, ο κ. Αυτιάς υπενθυμίζει την επιστολή που έστειλε τον περασμένο Μάιο  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας  άμεση παρέμβαση ώστε  η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών και τονίζει ότι έχει καθυστερήσει η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας που μαστίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή πώς και πότε θα λύσει το πρόβλημα κι αν προτίθεται  να παρέμβει με πρόστιμα  σε πολυεθνικές   που αισχροκερδούν εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

 Θέμα: Οι αδικαιολόγητες υψηλές τιμές των πολυεθνικών εταιρειών στην Ευρώπη

Από τον περασμένο Μάιο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, για μία Ευρώπη που να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της». Με απόλυτη σαφήνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε άμεση παρέμβαση.

Το θέμα αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει πολύ στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Κατόπιν τούτου, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Πώς θα λυθεί και πότε το πρόβλημα των αδικαιολόγητα διαφορετικών υψηλών τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε βασικά αγαθά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες;
  2. Με ποιες παρεμβάσεις θα προστατεύσετε τους καταναλωτές από τις αυθαιρεσίες των πολυεθνικών κολοσσών και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές;
  3. Θα επιβάλετε πρόστιμα σε πολυεθνικές που αισχροκερδούν εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή;