Το νομοσχέδιο για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνει κρίσιμες νομοτεχνικές βελτιώσεις για το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ένα σημαντικό μηχανισμό για την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις η διαχείριση του Μητρώου μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Η τεχνική υποστήριξη του Μητρώου αναλαμβάνεται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακόμη, η διαδικασία για τις αποφάσεις σχετικά με το Μητρώο γίνεται πιο ευέλικτη, δίνοντας περισσότερη αρμοδιότητα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ προστίθεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του Μητρώου και σε άλλες βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή από τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την τεχνική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο Μητρώο καταγράφονται τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, με κύριο σκοπό την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων, την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και την υποστήριξη άλλων βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα στοιχεία κάθε μεταβίβασης συλλέγονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), των Κτηματολογικών Γραφείων και των συμπραττόντων Συμβολαιογράφων. Προβλέπεται επίσης η δημοσίευση μέρους αυτών των στοιχείων σε διαδικτυακή πλατφόρμα του υπουργείου, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ανωνυμία των εμπλεκόμενων μερών και θα προστατεύει το φορολογικό απόρρητο.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των πηγών και του είδους των συλλεγόμενων στοιχείων, της κατηγορίας των δημοσιευόμενων δεδομένων και του χρόνου τήρησης αυτών, θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, ζητήματα ασφάλειας των δεδομένων, υπευθύνων επεξεργασίας και άλλες ειδικές λεπτομέρειες θα ρυθμίζονται από κοινές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

 

Πηγή:dnews