Αυτοψία των Τμημάτων Αλιείας και Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας στις ζώνες μυδοκαλλιέργειας στη Βόρεια Πιερία

Το πρωί της Τετάρτης, 4 Σεπτεμβρίου 2024, υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Αλιείας και του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγματοποίησαν αυτοψία μετά από προφορική εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας Σοφίας Μαυρίδου, στις ζώνες μυδοκαλλιέργειας που είναι εγκατεστημένες στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Πιερίας.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου σε μονάδες από τις ζώνες καλλιέργειας μυδιών εντός ΠΟΑΥ, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών λόγω εκτεταμένης θνησιμότητας στον γόνο, που υπέστησαν οι κάτοχοι μονάδων μυδοκαλλιέργειας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων μηνών και του παρατεταμένου καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας το κλιμάκιο διαπίστωσε πως τα μύδια στο στάδιο του γόνου, τα οποία θα δώσουν την επόμενη παραγωγή, κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα σημεία που τους υποδείχθηκαν στις ζώνες της ΠΟΑΥ (ΠΝ 10 – ΠΝ 39 – ΠΝ 46), έχουν μέσο όρο θνησιμότητας που ανέρχεται σε ποσοστό 90%. Επίσης, παρατηρήθηκε πως και ο ζωντανός γόνος παρουσίαζε προβλήματα προσκόλλησης λόγω χαλαρότητας του βύσσου.

Επιπλέον, έγιναν μετρήσεις θερμοκρασίας με όργανα της υπηρεσίας και στο βάθος καλλιέργειας των μυδιών διαπιστώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που είχαν μέσο όρο 27,7%. Λόγω των γενικών συνθηκών (βιοτικών, αβιοτικών κ.λ.π.) που εξακολουθούν να επικρατούν στην περιοχή η εκτίμηση του κλιμακίου αυτοψίας είναι πως το φαινόμενο της θνησιμότητας στις μονάδες μυδοκαλλιέργειας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και λόγω έλλειψης γόνου θα υπάρξει πρόβλημα στην επόμενη παραγωγή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, βρέθηκε στο Λιμάνι της Μεθώνης και συνομίλησε με τους μυδοκαλλιεργητές, κατά το χρονικό διάστημα που πραγματοποιούνταν η αυτοψία του κλιμακίου της αρμόδιας Διεύθυνσης της Π.Ε. Πιερίας. Οι μυδοκαλλιεργητές εξέθεσαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους στην κα Μαυρίδου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ορατά.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες και θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις, γιατί οικογένειες της περιοχής θα μείνουν χωρίς εισόδημα, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη εφόσον δεν υπάρχει γόνος. Ως Περιφερειακή Αρχή στηρίζουμε τους μυδοκαλλιεργητές μας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποζημιωθούν”.

 

 

 

(Δελτίο τύπου)