Συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού νοήμονος ζωής μακριά από τη Γη.

Μια ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του διάσημου οργανισμού αναζήτησης εξωγήινης ζωής SETI και της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων Murchison Widefield Array (MWA) στην Αυστραλία ξεκίνησαν μια έρευνα αναζήτησης σημάτων στο Σύμπαν τα οποία θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί από κάποιο προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στον αστερισμό των Ιστίων στον οποίο βρίσκονται περίπου τρεις χιλιάδες γαλαξίες και εστίασαν σε 1,300 εξ αυτών.

Οι ερευνητές αναζητούν σήματα σε ραδιοσυχνότητες στην περιοχή 80–300 MHz. Οι αντίστοιχες έρευνες που έχουν κάνει στο παρελθόν το SETI αναζητούσαν σήματα εξωγήινων πολιτισμών στη συχνότητα 1.420 MHz.

Οι χαμηλές συχνότητες είναι ένα ακόμη ανεξερεύνητο πεδίο. Το SETI εδώ και έξι δεκαετίες επικέντρωνε τις έρευνες του για εντοπισμό εξωγήινης ζωής στο γαλαξία μας αλλά τώρα με τη βοήθεια και των νέων πιο προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων διευρύνει τις έρευνες αυτές.

«Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας να ανιχνεύσουμε σήματα από προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Το μεγάλο οπτικό πεδίο και το εύρος χαμηλής συχνότητας του MWA το καθιστούν ιδανικό εργαλείο για αυτού του είδους την έρευνα και τα όρια που θέτουμε θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές έρευνες» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν τη μέθοδο που ακολούθησαν και τα μέχρι τώρα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

 

 

Πηγή:naftemporiki