Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους μεγαλύτερους ρυπαντές πλαστικών στον κόσμο

Αποτελούν μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα το δίδυμο που μολύνει με τον πιο επιδραστικό τρόπο τον πλανήτη μας προκαλώντας πολλών μορφών ζημιές τόσο στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

Το πλαστικό δημιουργεί μία ολιστική ρύπανση που ξεκινά από την στην αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους αόρατα στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντας τον και αυτόν.

Ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία πραγματοποίησαν με τη βοήθεια εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μια μελέτη στην οποία καταγράφονται οι δέκα χώρες που προκαλούν την μεγαλύτερη μόλυνση με πλαστικά αντικείμενα.

Η Ινδία με 9,225,777 τόνους τον χρόνο είναι σύμφωνα με τη μελέτη αυτή ο κορυφαίος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο. Ακολουθούν η Νιγηρία με 3,532,479 τόνους ετησίως και η Ινδονησία με 3,352,229 τόνους. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα στοιχεία
Με βάση δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 500 πόλεις σε 127 χώρες, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να προβλέψουν πόσα απόβλητα παράγονταν ετησίως και τι συνέβη σε αυτά.

Κάθε χρόνο, οι ερευνητές προβλέπουν ότι παράγονται περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού – 52 εκατομμύρια τόνοι από τους οποίους είτε καίγονται είτε απορρίπτονται στο ύπαιθρο.

Η πσοότητα αυτη θα ήταν αρκετή ώστε τα πλαστικά σκουπίδια να καλύψουν ολόκληρο το Λονδίνο δημιουργώντας ένα πλαστικό στρώμα ύψους ενός μέτρου πάνω από την βρετανική πρωτεύουσα.

Ενώ προηγούμενες μελέτες προέβλεπαν ότι η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής της πλαστικής ρύπανσης, αυτή η μελέτη δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι η Ινδία που διεκδικεί την πρώτη θέση.

Λόγω του τεράστιου πληθυσμού του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και της περιορισμένης συλλογής σκουπιδιών η Ινδία παρήγαγε περίπου το ένα πέμπτο του μη συλλεγμένου πλαστικού στον κόσμο το 2020.

Το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων της Ινδίας είναι τόσο μεγάλο που παρήγαγε περισσότερους από τους δεύτερους και τρίτους μεγαλύτερους ρυπαντές – τη Νιγηρία και την Ινδονησία – μαζί.

 

 

 

Πηγή:naftemporiki