Στην Ρητίνη, με πρωτοβουλία του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου (Χ.Α.Ο.Σ.) Πιερίων ξεκίνησε, το 2022, η προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας και η ανάδειξή σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών τόπων και μνημείων.

Συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή η οποία υλοποιεί τον σχεδιασμό και εκφράζει την δυναμική όλων των συλλογικών φορέων του χωριού. Ανέλαβε και εργάστηκε μεθοδικά για να καταφέρει την άρτια και επιστημονική οργάνωση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ» Ρητίνης (παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης). Με μια, επίσης, επίμονη προσπάθεια κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να εκδοθεί το βιβλίο που περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου.

Το βιβλίο αυτό ήδη προωθείται για να το αποκτήσουν όλοι οι Ρητινιώτες και οι ενδιαφερόμενοι, ενώ προετοιμάζεται η αποστολή σε κάθε βιβλιοθήκη πανεπιστημιακών τμημάτων ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εν γένει πολιτισμού, σε ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα που έχουν ανάλογο αντικείμενο, καθώς και σε δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες τοπικών και περιφερειακών εκπαιδευτικών μονάδων.

Παράλληλα ετοιμάζεται η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου  η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης «ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ανδρούδης Πασχάλης

Αν. Καθηγητής Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ.

Γαβριηλίδου Γεωργία

Καθηγήτρια Α.Π.Θ. – Γλωσσολόγος

Κάλφας Αντώνης

Ποιητής- φιλόλογος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας

Παρουσίαση – συντονισμός:

Κραγιόπουλος Νικόλαος, πρώην Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Έχουν κληθεί όλοι οι συνδριοργανωτές του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των αρχών του Νομού και του Δήμου Κατερίνης. Θα παραστούν επίσης πολλοί από τους εισηγητές των οποίων οι εργασίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ο εκδότης κος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και εκλεκτοί του συνεργάτες που εργάστηκαν για την έκδοση του βιβλίου.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης προσκαλούνται και θα τιμηθούν όλοι οι εν ζωή δάσκαλοι που δίδαξαν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης μέχρι το 1981 που σταμάτησε να λειτουργεί.