Την 08-09-2024, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του επιδώσουν υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν αναλυτικά τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην Πιερία και σε όλη την Ελλάδα.

Στο υπόμνημα που επιδόθηκε, τονίστηκαν τα παρακάτω κύρια αιτήματα:

1. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος: Ζητήθηκε η επίσημη αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνο, με αντίστοιχη ηθική και υλική ανταμοιβή.

2. Επαναφορά των μισθών στα προ του 2012 επίπεδα: Ζητήθηκε η επιστροφή των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, που έχουν μειώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των αστυνομικών.

3. Απαλλαγή από τα πάρεργα: Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να απαλλαγεί το αστυνομικό προσωπικό από μη αστυνομικά καθήκοντα, όπως τα μέτρα τάξης σε αθλητικούς χώρους, δικαστήρια και η επίδοση δικογράφων, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στο κύριο έργο της ασφάλειας των πολιτών.

4. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας: Επισημάνθηκε η σοβαρή έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας και ζητήθηκε η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

5. Παύση των αναγκαστικών αποσπάσεων στην Αττική και κατάργηση της παράτασης ισχύος της παρ. 1Α του άρθρου 74 του ν. 5108/2024: Ζητήθηκε η παύση των αναγκαστικών αποσπάσεων αστυνομικών από την Πιερία προς την Αττική, που αποδυναμώνουν την τοπική αστυνόμευση και επιβαρύνουν το προσωπικό, καθώς και η κατάργηση της παράτασης του σχετικού άρθρου που επιτρέπει αυτές τις μετακινήσεις, ορίζοντας το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης κατά ανώτατο όριο μηνιαίως σε χίλια τριακόσια πενήντα ευρώ (1.350) ευρώ.

6. Αναθεώρηση της απόφασης για την πενιχρή αύξηση της αποζημίωσης για την ωριαία νυχτερινή υπηρεσία: Τονίστηκε η αναγκαιότητα αναθεώρησης της απόφασης που αυξάνει κατά 0,50 ευρώ την αποζημίωση για κάθε ώρα νυχτερινής υπηρεσίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε άριστη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και έκανε σημαντικές παρατηρήσεις πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματα και να τα θέσει προς συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα, δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αστυνομική κοινότητα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας εκφράζει την ικανοποίησή της για την εποικοδομητική αυτή συνάντηση και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνεχίζοντας να αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού.