Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο OlymposX που έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου από την Ολυμπιακή Ακτή έως όλη την περίμετρο και την κορυφή Σκολιό του Ολύμπου, ένας από τους δυσκολότερους αγώνες τριάθλου παγκοσμίως. Πολλοί έμπειροι αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε κορυφαίους αγώνες σε όλες τις ηπείρους δήλωσαν ότι το OlymposX ήταν από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες που έχουν αντιμετωπίσει.

Η διοργάνωση συγχαίρει όλους τους αθλητές για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, αποδεικνύοντας τη δύναμη και την αντοχή τους σε αυτόν τον μοναδικό αγώνα.

Αποτελέσματα Αγώνα:

  • OlymposX Full Distance: Πρώτος τερμάτισε ο Florian Wille από τη Γερμανία με χρόνο 16 ώρες και 58 λεπτά. Ακολούθησαν ο Ali Mouizina από τη Γαλλία με 17 ώρες και 39 λεπτά και ο Laszlo Nemeth από την Ουγγαρία με 18 ώρες και 8 λεπτά.
  • Olympus Half Distance: Στον αγώνα μέσης απόστασης, την πρωτιά κατέκτησε ο Σέρβος αθλητής Srđan Savić με χρόνο 8 ώρες και 40 λεπτά, ενώ ακολούθησαν οι Κων/νος Αγγελόπουλος και Χαράλαμπος Παπαδόπουλος στις 8 ώρες και 59 λεπτά.
  • Nightswim 4 χιλιομέτρων: Πρώτος τερμάτισε ο Νικόλαος Συνδούκας με χρόνο 1 ώρα και 9 λεπτά και δεύτερος ο Wihann Jacobs από τη Νότια Αφρική με 1 ώρα και 43 λεπτά.
  • Nightswim 2 χιλιομέτρων: Πρώτη τερμάτισε η Βαλεντίνα Τηλιού με χρόνο 41 λεπτά και δεύτερος ο Χρήστος Χαλάτσης με 55 λεπτά.

Η Φύση του Αγώνα: Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κολύμβησης, οι αθλητές βίωσαν ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο βιοφωταύγειας ανοιχτά της Ολυμπιακής Ακτής, με τα πλαγκτόν και τις γαρίδες να φωτίζουν τη θάλασσα με ένα λαμπερό μπλε φως, ένα σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή. Πάνω από πέντε αθλητές ανέφεραν ότι τους συνόδευσαν δελφίνια κατά τη διάρκεια της νυχτερινής τους κολύμβησης, προσφέροντάς τους μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία.

Επιχείρηση Διάσωσης και Οι Προκλήσεις του Ολύμπου

Το βουνό του Ολύμπου, με το μεγαλειώδες αλλά και απρόβλεπτο τοπίο του, αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους αθλητές του OlymposX. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν όλοι οι αθλητές τον αγώνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής, κατά την ανάβαση προς την κορυφή, ήταν εξαιρετικά σκληρές. Ο καιρός στον Όλυμπο είναι γνωστός για τις απρόσμενες και απότομες αλλαγές του, και φέτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάβασης, ξέσπασε ισχυρή καταιγίδα συνοδευόμενη από χαλάζι, δυσκολεύοντας την πορεία των αθλητών. Ευτυχώς, όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της διοργάνωσης, που είχε προετοιμαστεί για τέτοιου είδους καταστάσεις, εξοπλίζοντας τους αθλητές με πομπούς εντοπισμού για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, δύο αθλητές από την Τουρκία βρέθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και χρειάστηκαν άμεση βοήθεια.

Η διοργάνωση κινητοποιήθηκε άμεσα, μεταδίδοντας μέσω της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (112) το ακριβές στίγμα της τοποθεσίας των αθλητών στις ειδικές δυνάμεις διάσωσης της ΕΜΑΚ. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε ταχύτατα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, χάρη στον άριστο συντονισμό της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Ο.Ε.Δ.), της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ, καθώς και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ).

Συνολικά 11 πυροσβέστες συμμετείχαν στην επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα σε λίγες ώρες, αποδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας και της άριστης προετοιμασίας των ομάδων διάσωσης.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα και τον σεβασμό που απαιτεί η συμμετοχή σε έναν αγώνα όπως ο OlymposX, καθώς οι αθλητές βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την εξάντληση και τις σωματικές απαιτήσεις, αλλά και με τις απρόβλεπτες φυσικές δυνάμεις του Ολύμπου.

Παρά την αυξημένη δυσκολία, όλοι οι αθλητές επέδειξαν ψυχραιμία και πειθαρχία, συνειδητοποιώντας τη σημασία της ασφάλειας στις συνθήκες που επικρατούν στο βουνό.

Ευχαριστίες: Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, προσφέροντας αμέριστη βοήθεια σε όλα τα στάδια. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εκφράζουμε σε όσους προσέφεραν τα πλοιάριά τους για την ασφάλεια των αθλητών κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας διαδρομής.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, την Kρομύδας Μάρμαρα για τη χορηγία των επάθλων, το Orca Lounge και το εστιατόριο Το Περιγιάλι στην Ολυμπιακή Ακτή για τη φιλοξενία τους, καθώς και την Carbonfix, μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης. Επίσης, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 και στην άμεση απόκριση της ΕΜΑΚ και του ΚΕΟΑΧ για την επιχείρηση διάσωσης των δύο αθλητών.

Τέλος, συγχαίρουμε όλους τους αθλητές για την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους και την αφοσίωση τους στον αγώνα.

OlymposX – Αποστάσεις:

  • Full Distance: 4 χλμ νυχτερινή κολύμβηση, 191 χλμ ποδηλασία, 40 χλμ ορεινό τρέξιμο
  • Half Distance: 2 χλμ νυχτερινή κολύμβηση, 92 χλμ ποδηλασία, 16 χλμ ορεινό τρέξιμο
  • Nightswim: 4 χλμ και 2 χλμ νυχτερινή κολύμβηση

 

Δείτε όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα εδώ: https://swimbikerun.gr/25555-2/

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

[email protected], [email protected]

www.triman.gr

(Δελτίο τύπου)