Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2024, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην Ημερίδα της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών σε συνεργασία με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Θέμα της ημερίδας αποτέλεσαν οι “Γυναίκες των Βαλκανίων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: Ανθεκτικότητα και Αειφορία”. Η κα Μαυρίδου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια  και της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, κα Καίτη Τζιτζικώστα, για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει σε αυτήν την εκδήλωση όπως επίσης την κα Εύη Δοσίου – Κωνσταντοπούλου και τη συντονίστρια της εκδήλωσης, Δρ. Βαλασία Ιακωβόγλου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκε στη διατήρηση του Ολύμπου ως πράσινου προορισμού και στο ρόλο των γυναικών στη γυναικεία πράσινη επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας φυσικών πόρων, όπως ο Όλυμπος, και την προώθηση του αγροτουρισμού ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες, συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών και ομιλητριών, οι οποίες εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τη διάσταση του φύλου στην νέα αυτή συνθήκη, ενώ η εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε με την παραδοχή, πως το γυναικείο φύλο πράγματι επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς ως ευάλωτη ομάδα καλείται να αντιμετωπίσει συχνότερα τις συνέπειες αυτής.

 

 

(Δελτίο τύπου)