Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουν να περπατήσουν στο Διάστημα πολίτες και όχι αστροναύτες.

Περίπου στη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η προσπάθεια του πληρώματος της αποστολής Polaris Dawn να βγει από το σκάφος και να πραγματοποιήσει ένα διαστημικό περίπατο. Αν τα καταφέρουν θα είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες θα περπατήσουν στο διαστημικό κενό.

Το σκάφος της αποστολής που ανήκει στη Space X, τη διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, εκτοξεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASΑ. Στο σκάφος βρίσκονται ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ένας συνταξιούχος πιλότος στρατιωτικού μαχητικού και δύο υπάλληλοι της Space X. Πρόκειται για τον Τζάρεντ Άιζάακμαν ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4 που κατέβαλε το ποσό για την υλοποίηση της αποστολής.

Το κόστος της αποστολής καλύπτει ο επιχειρηματίας χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ποσό που έδωσε στην Space X αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μαζί του είναι ο πιλότος της αποστολής Σκότ Ποτίτ, ένας συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και οι υπάλληλοι της Space X Σάρα Γκίλις και Άννα Μένον που είναι ανώτεροι μηχανικοί της εταιρείας.

Το σκάφος της πενθήμερης αποστολής θα κινείται σε μια τροχιά που θα το φέρνει σε απόσταση από 190 ως περίπου χίλια χλμ. μακριά από τη Γη. Η προσπάθεια για τον διαστημικό περίπατο είναι προγραμματισμένο να γίνει την Πέμπτη σε απόσταση 700 χλμ. από τον πλανήτη μας. Ανάμεσα στα άλλα η αποστολή θα δοκιμάσει και νέες προηγμένες τεχνολογίες δορυφορικών επικοινωνιών με χρήση λέιζερ.

Το εγχείρημα θα μεταδίδει ζωντανά και η Space X μέσω της πλατφόρμας Χ (https://x.com/SpaceX)

 

 

Πηγή:naftemporiki