Μία νέα και κυρίως ορθολογική πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας, σχετικά με την ασφάλιση των αλιεργατών που απασχολούνται στις μυδοκαλλιέργειες.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση,  προτείνει στην Υπουργό Εργασίας κ.Κεραμέως να ενταχθεί ο κλάδος των μυδοκαλλιεργητών στο εργόσημο, σε ειδική κλάση με το ίδιο κόστος ασφάλισης που καταβάλλουν σήμερα στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλυφθεί ένα υπαρκτό κενό που υπάρχει στη νομοθεσία και τους θέτει αντιμέτωπους με πρόστιμα.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, υπάρχει ένα σημαντικό κενό στον τρόπο ασφάλισης των αλιεργατών στις μυδοκαλλιέργειες, λόγω του ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί το ωράριο για αντικειμενικούς λόγους αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση στο πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ για τις ημέρες και τις ώρες εργασίας, αν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να τηρηθεί και πολλές φορές η εργασία είτε παρατείνεται είτε διαφοροποιούνται οι ώρες.

Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν μικροί παραγωγοί που χρειάζονται μόνο 1 ή 2 εργαζόμενους και με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, δεν μπορούν να απασχολούνται παράλληλα και σε άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα (σε αυτές τις περιπτώσεις) να υπάρχει αδυναμία ασφάλισης τους και να είναι αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα.

Ο κ.Κουλκουδίνας επισημαίνει ότι ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και για τους απασχολούμενους στις αγροτικές επιχειρήσεις, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την καθιέρωση του εργόσημου.

Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές είναι να μην υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους που απασχολούν και να είναι καθ’όλα νόμιμοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Ένταξη του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών στο εργόσημο»  

Κυρία Υπουργέ,

Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχει ένα σημαντικό κενό στον τρόπο ασφάλισης των αλιεργατών στις μυδοκαλλιέργειες, λόγω του ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί το ωράριο για αντικειμενικούς λόγους αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση στο πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ για τις ημέρες και τις ώρες εργασίας, αν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να τηρηθεί και πολλές φορές η εργασία είτε παρατείνεται είτε διαφοροποιούνται οι ώρες.

Επίσης οι ημέρες εργασίας και απασχόλησης του προσωπικού , λόγω των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με το προϊόν, δεν είναι σταθερές.

Παράλληλα υπάρχουν μικροί παραγωγοί που χρειάζονται μόνο 1 ή 2 εργαζόμενους και με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, δεν μπορούν να απασχολούνται παράλληλα και σε άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα (σε αυτές τις περιπτώσεις) να υπάρχει αδυναμία ασφάλισης τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό την απειλή εξοντωτικών προστίμων.

Επισημαίνεται ότι ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και για τους απασχολούμενους στις αγροτικές επιχειρήσεις, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την καθιέρωση του εργόσημου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει σοβαρά την ένταξη του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών στο εργόσημο, χωρίς ωράριο εργασίας, προκειμένου να μπορούν να μην υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους που απασχολούν και να είναι καθ΄όλα νόμιμοι.

Το συγκεκριμένο αίτημα, που έχει κατατεθεί και από τον κλάδο, δε συνιστά χαριστική ρύθμιση ούτε στοχεύει στο να υπάρξει χαμηλότερο κόστος ασφάλισης.

Αντίθετα οι ίδιοι έχουν προτείνει να δημιουργηθεί  ειδική κλάση εργόσημου για τον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών, η οποία θα έχει το ίδιο κόστος ασφάλισης με αυτό που πληρώνουν σήμερα στο ΕΦΚΑ.

Η πρόταση που έχουν καταθέσει είναι στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του πλαισίου ασφάλισης αλλά και στην αποφυγή της εισφοροδιαφυγής και θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Προτίθεται να εξετάσει την πρόταση του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών για να ενταχθούν στο εργόσημο, σε ειδική κλάση με το ίδιο κόστος ασφάλισης που καταβάλλουν σήμερα στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλυφθεί ένα υπαρκτό κενό που υπάρχει στη νομοθεσία και τους θέτει αντιμέτωπους με πρόστιμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

 

(Δελτίο τύπου)