Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, με κεντρικό άξονα το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2».

Το νέο αυτό σχέδιο αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας που στόχευε στην υποστήριξη για την απόκτηση κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και θα γίνονται μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Το πρόγραμμα επεκτείνει τα εισοδηματικά κριτήρια, επιτρέποντας σε περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν. Για άγαμους, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα αυξάνεται στα 20.000 ευρώ (από 16.000), ενώ για ζευγάρια το όριο ανεβαίνει στις 28.000 ευρώ (από 24.000), με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για μονογονεϊκές οικογένειες, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 31.000 ευρώ, με επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το ηλικιακό όριο των δικαιούχων αυξάνεται από τα 40 στα 50 έτη.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς το επιδοτούμενο ποσοστό του δανείου θα καλύπτει το 50% του συνολικού ποσού, σε σύγκριση με το 75% που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, η επιδότηση θα φτάνει το 75%, ενώ προηγουμένως ήταν 100%. Το πρόγραμμα θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με το όριο του δανείου να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Τα ακίνητα που θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα θα περιλαμβάνουν κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως περιοχής, με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε μέχρι το 2007.

Παράλληλα, εξετάζεται η ένταξη νεότερων ακινήτων με στόχο τη διασπορά της ζήτησης και την αποφυγή αυξήσεων στις τιμές των παλαιότερων ακινήτων.

 

 

Πηγή:dnews