Πραγματοποιήθηκαν  σήμερα το πρωί στην Κατερίνη οι εκδηλώσεις για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», η οποία καθιερώθηκε επίσημα για την 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η ημέρα αυτή τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες από το Τουρκικό Κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, όπου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα. Στη συνέχεια, ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», κ. Ιωάννης Δημητριάδης, εκφώνησε ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, την ιστορική μνήμη και το χρέος των νεότερων γενιών να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας και των ξεριζωμένων προγόνων τους.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Μικρασιατών, στην Πλατεία Μικρασιατών. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας και των τοπικών αρχών. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Σάββας Χιονίδης, ο βουλευτής Πιερίας, κ. Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  η Αντιδήμαρχος Κατερίνης, κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων και τοπικών συλλόγων, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας.