Ξεκινά άμεσα ένα εντατικό πρόγραμμα καθαρισμού περισσότερων από 3.000 φρεατίων ομβρίων

Ζητήματα που αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΚ συζητήθηκαν σε συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησε η διοίκηση της επιχείρησης με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων του Δήμου Κατερίνης.

Στις δύο συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία της επιχείρησης, με τη συμμετοχή  του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ Ορέστη Φώτη και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Σάββα Οφείδη για τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ώστε να προχωρήσει άμεσα μία μεγάλη παρέμβαση καθαρισμού των φρεατίων ομβρίων σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου Κατερίνης, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες, η ΔΕΥΑΚ θα υλοποιήσει ένα εντατικό πρόγραμμα καθαρισμού των φρεατίων ομβρίων υδάτων, πολλά από τα οποία έχουν να καθαριστούν εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτή την παρέμβαση, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να καθαριστούν περίπου 3.000 φρεάτια ομβρίων που βρίσκονται τόσο στην πόλη της Κατερίνης όσο και στις Δημοτικές Κοινότητες.

Από τους προέδρους  των τοπικών κοινοτήτων ζητήθηκε να γίνει υπόδειξη των φρεατίων ομβρίων στα οποία απαιτείται καθαρισμός, με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χαρτογράφησή τους, ώστε να καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα των συνεργείων που θα διενεργήσουν την παρέμβαση σε κάθε οικισμό.

Επίσης, επισημάνθηκε η πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε από την αρχή της χρονιάς μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και των τοπικών συμβουλίων, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλής ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων, τις συντηρήσεις των δεξαμενών και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης όσο και στην άμεση αποκατάσταση των βλαβών, αλλά και στην αποκατάσταση του οδοστρώματος με ένα εντατικό πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης που υλοποίησε η υπηρεσία.

Στην ίδια κατεύθυνση, της καθημερινής επαφής και συνεργασίας που έχει εγκαινιάσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, εκτός από την άμεση παρέμβαση σε προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση, εξετάστηκαν και εφαρμόστηκαν λύσεις για χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα χωριά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες της επιχείρησης.

Μελέτη για την αξιοποίηση του νερού των Πιερίων με καταγραφή και καλλιέργεια πηγών

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων έγινε αναφορά στη μέριμνα για την επάρκεια του νερού και στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων λύσεων.

Όπως είναι γνωστό, από τη ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την διερεύνηση του υδάτινου δυναμικού των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων του Δήμου Κατερίνης, που υλοποιείται από το Εργαστήριο Υδρογεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πλαίσιο της έρευνας εκτός από την ιχνηλάτηση των πηγών, έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις με την υδρομάστευση και την καλλιέργεια πηγών σε χωριά των Πιερίων και προγραμματίζεται η σταδιακή παρέμβαση και σε άλλες πηγές, ώστε να υπάρξει η διασφάλιση της υδροδότησης των χωριών στα επόμενα χρόνια.

Αυτό αφορά τόσο σε άμεσες παρεμβάσεις όσο και στην εκπόνηση μελετών για μεγάλα έργα που θα γίνουν στο μέλλον μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης και αντίστοιχες προκλήσεις δημοσίων έργων.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σάββας Οφείδης για την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης των κοινοτήτων έχουν τεθεί από φέτος το καλοκαίρι σε λειτουργία και άλλες τέσσερις γεωτρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα που προγραμματίζονται για μια ολιστική παρέμβαση και να δοθούν βιώσιμες λύσεις στην υδροδότηση των χωριών μας.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με τις τοπικές κοινότητες που μπορούν να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα χωριά του Δήμου μας και να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που προκύπτει.

 

(Δελτίο τύπου)