«Ρητίνη, ο τόπος και οι άνθρωποι»  

Παρουσίαση του βιβλίου τοπικής ιστορίας της Ρητίνης – Εκδήλωση τιμής στους δασκάλους που δίδαξαν στο χωριό μέχρι το 1981

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 12.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης «Πιερίδες Μούσες»

Η καταγραφή της ιστορίας ενός χωριού, ενός τόπου εκφράζει την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να συνομιλήσει με το παρελθόν της και αφού καταφέρει να συνθέσει όλο τον πλούτο της τοπικής γραπτής και προφορικής ιστορίας να προσθέσει νέες σημαντικές ψηφίδες στον διαχρονικό ιστορικό χάρτη του τόπου.

Το βιβλίο «Ρητίνη, ο τόπος και οι άνθρωποι» περιέχει όλες τις εργασίες, έγκριτων επιστημόνων που ανακοινώθηκαν στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης. Ξεκινώντας από τα τυχαία ευρήματα μιας σωστικής ανασκαφής στην εξέλιξη ενός δημόσιου έργου που εντοπίζουν και προσδιορίζουν προϊστορικό οικισμό από το 6.000 π.Χ. περίπου, ξετυλίγεται το νήμα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή μέχρι σήμερα.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης «Πιερίδες Μούσες» (παλιό Δημ Σχολείο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ανδρούδης Πασχάλης

Αν. Καθηγητής Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ.

Γαβριηλίδου Γεωργία 

Καθηγήτρια Α.Π.Θ. – Γλωσσολόγος

Κάλφας Αντώνης 

Ποιητής- φιλόλογος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας

Παρουσίαση – συντονισμός:

Κραγιόπουλος Νικόλαος, πρώην Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

 

 

(Δελτίο τύπου)