20 δάσκαλοι και δασκάλες επιστρέφουν στο σχολείο που δίδαξαν μετά από 50 και πλέον χρόνια

Τιμητική εκδήλωση στη Ρητίνη για τους δασκάλους και τις δασκάλες που δίδαξαν στο παλιό Δημ. Σχολείο Ρητίνης

 Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 12.00 το μεσημέρι

 Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ρητίνης, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που δίδαξαν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης. Μετά από πολλά χρόνια θα συναντηθούν με τους μαθητές τους στο χώρο του σχολείου που τους δίδαξαν τα πρώτα γράμματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου που εκδόθηκε από τον Σύλλογο «Ρητίνη, ο τόπος και οι άνθρωποι» το οποίο περιλαμβάνει τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης που πραγματοποιήθηκε το 2023 (25-27 Αυγούστου).

Μετά από έρευνα βρέθηκαν οι εν ζωή δάσκαλοι και δασκάλες που δίδαξαν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Ρητίνης από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το 1981 που εγκαταλείφθηκε. Από αυτούς μπορούν και θα παραστούν, αν όλα πάνε καλά, οι 20 που με χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης, είναι ένα από τα πιο παλιά δημόσια κτήρια της ορεινής Πιερίας. Κτίστηκε από τον πρωτομάστορα Πέτρο Κοροβέση το 1872 όπως μαρτυρά εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην βορινή πλευρά του κτηρίου. Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε ως σχολείο με δωρεές από απόδημους Ρητινιώτες στην Αμερική. Για τους δασκάλους και τις δασκάλες που δίδαξαν στην Ρητίνη, υπάρχουν στοιχεία από το 1885.

Το παλιό Δημ Σχολείο Ρητίνης λειτούργησε μέχρι το 1981. Από τότε ξεκίνησε την λειτουργία το νέο Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού και Γυμνασίου Ρητίνης. Το κτήριο του παλιού σχολείου μέχρι το 2000 χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του χωριού. Το 2001 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου έγινε ανάπλαση του κτηρίου και διαμορφώθηκε σε Πολιτιστικό Κέντρο.

 

 

(Δελτίο τύπου)