Τα λιποκύτταρά μας μπορούν τώρα να μετατραπούν σε «έξυπνα» βλαστοκύτταρα που μπορούν να επιδιορθώσουν κατεστραμμένα όργανα και ιστούς στο σώμα

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι επιστήμονες στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν ανθρώπινα λιποκύτταρα ως βάση για την δημιουργία ενός νέου τύπου βλαστοκυττάρων που ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iMS), τα οποία έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.

Με την έκθεση των λιποκυττάρων σε ένα σύνθετο μείγμα που αποτελείται από αζακιτιδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην θεραπεία του καρκίνου του αίματος και από έναν φυσικώς εμφανιζόμενο αυξητικό παράγοντα, τα κύτταρα μετασχηματίστηκαν.

Μετά από περίπου τρεισήμισι εβδομάδες, τα λιποκύτταρα έχασαν την αρχική τους ταυτότητα και άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν βλαστοκύτταρα.

Αυτό που ξεχωρίζει τα κύτταρα iMS είναι η προσαρμοστική τους φύση. Όταν εγχύθηκαν σε υγιή ποντίκια αυτά τα κύτταρα παρέμεναν αδρανή μέχρι να προκληθεί τραυματισμός.

Μόλις ανιχνευόταν ένας τραυματισμός, τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνταν και μεταμορφώνονταν στον ιστό που απαιτείται για την επούλωση, όπως οστίτη ιστό ή καρδιακό μυ ή δέρμα.

Ουσιαστικά τα κύτταρα iMS λειτούργησαν ως «έξυπνα βλαστοκύτταρα» που ανταποκρίνονταν στις ενδείξεις από το περιβάλλον τους και ενσωματώνονταν στον κατεστραμμένο ιστό για να διευκολύνουν την επούλωση.

Αυτή η ικανότητα προσαρμογής και αναγέννησης διαφορετικών τύπων ιστών είναι μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

Ανοίγει την δυνατότητα χρήσης των λιποκυττάρων του ίδιου του ασθενούς για την δημιουργία εξατομικευμένων κυττάρων iMS που μπορούν να χορηγηθούν ξανά στον ασθενή με ένεση για την θεραπεία διαφόρων καταστάσεων.

Για παράδειγμα, αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν καρδιακές βλάβες ή τραυματισμούς.

 

 

Πηγή:dnews.gr