Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων σήμερα 1η Οκτωβρίου.

Φόρος τιμής στους ηλικιωμένους αποτελεί η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων – Παγκόσμια ημέρα για την Τρίτη Ηλικία- η οποία γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι αλλά και να αναγνωρισθεί η συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο μέσω του εθελοντισμού και της μετάδοσης των γνώσεων και των εμπειριών τους, της μετάδοσης της γνώσης αλλά και λόγω της συμμετοχής στην φροντίδα των εγγονιών τους.

Είναι τα άτομα τα οποία μας αγάπησαν πριν ακόμη γεννηθούμε.

Mας δίδαξαν τις αξίες της ζωής, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας, αυτό που είμαστε σήμερα γι’αυτό τον λόγο πρέπει να μην ξεχνάμε και να αγαπάμε τον παππού μας και την γιαγιά μας.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά (23%) των πολιτών να είναι άνω των 65 ετών, ενώ υπολογίζεται, ότι περίπου 530.000 ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας ζουν μόνοι τους.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών τριπλασιάστηκαν από 280 εκατομμύρια το 1980 σε 761 εκατομμύρια το 2021. Μέχρι το 2050 το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων παγκοσμίως θα αυξηθεί από το σημερινό 10% σε 17% και συγκεκριμένα θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 188% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% στις ηλικίες άνω των 85 ετών και οι αιωνόβιοι θα αυξηθούν κατά 1004%.

Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων προχωρημένης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία μέτρια ποσοστιαία αύξηση του γενικού πληθυσμού ηλικίας 0-64 ετών κατά μόλις 22% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

 

Πηγή:dnews