Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Κέντρου Ημέρας Άνοιας «Παναγία η Βηματάρισσα», παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Κατερίνης(Εκάβη) στις 7:00μμ. Πλήθος κόσμου συμμετείχε ενεργά παρακολουθώντας με περισσή προσοχή τις εισηγήσεις των ομιλητών, ενώ ακολούθησε σχετική συζήτηση και επίλυση αποριών επί των τόσο κρίσιμων πτυχών της άνοιας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: η εκπρόσωπος δημάρχου, κ Ι. Ντούμου, αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού, κ Ελίνα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος της υφυπουργού κ Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του βουλευτού κ Σπύρου Κουλκουδίνα, εκπρόσωπος του βουλευτού, κ Κομνηνού Δελβερούδη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επμελητηρίου Πιερίας, κ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου,  το Δ.Σ. της Εταιρείας Αlzheimer Κατερίνης: ο γραμματέας κ Αθανάσιος Μαντζούκας, ο ταμίας κ Γρηγόριος Μητσοκάπας και ο πρόεδρος , κ Κωνσταντίνος Κορομπίλης, οποίος απηύθυνε έναν βαθύτατα συγκινητικό χαιρετισμό, τονίζοντας ότι η δημιουργία αυτού του Κέντρου αποτελεί ‘Καρπό Υπακοής’ Άνωθεν για τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες κόσμου που ταλανίζεται με το μείζον πρόβλημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer η οποία καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας. Καίρια και πολύ ουσιαστική υπήρξε η διαδικτυακή σύνδεση με την ομότιμη καθηγήτρια νευρολογίας-ψυχιατρικής Α.Π.Θ., πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer, κ Μάγδα Τσολάκη, η οποία χαιρέτισε το κοινό της Κατερίνης και παρουσίασε αξιοσημείωτα πορίσματα της ιατρικής έρευνας γύρω από την άνοια και τη Νόσο Alzheimer. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους προδιαθεσικούς παράγοντες και το σημαντικό ρόλο των δομών υποστήριξης ασθενών με άνοια και των Κέντρων Ημέρας στην πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών.

Ακολούθως, ο επιστημονικά υπεύθυνος, δρ ψυχολογίας Α.Π.Θ., κ Δημήτριος Μπεκιαρίδης-Μόσχου εστίασε στο ζήτημα της άνοιας, τις παροχές του Κέντρου και τα οφέλη των νοητικών και φυσικής αγωγής παρεμβάσεων. Εν συνεχεία, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, κ Στεφανία Μπακιρτζή μίλησε για τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, δίνοντας έμφαση στους νευροψυχολογικούς ελέγχους και τις ωφέλιμες δράσεις για την άσκηση του νου που πραγματοποιούνται σ αυτό. Η διοικητικά υπεύθυνη, κ. Έλενα Χριστίδου συντόνισε την όλη εκδήλωση ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε εν συντομία το Όραμα και τις Δομές της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer, το παράρτημα της Κατερίνης και τις ειδικότητες που απασχολούνται σ αυτό, μοίρασε στιγμιότυπα από όλες τις δράσεις/παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σ αυτό καθώς και στιγμιότυπα ομιλιών και διασυνδέσεων με την κοινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρέμβαση ψυχοεκπαίδευσης και της ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπόντων, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της υπευθύνου των προαναφερόμενων παρεμβάσεων, της διδάκτορος Α.Π.Θ ψυχολόγου, κ Γλυκερίας Τσεντίδου.

 Καταλήγοντας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε στο πλήθος των επισκεπτών ο διαμοιρασμός των αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών σχετικά με το πόσα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα αλλά και με τον προβλεπόμενο αυξανόμενο αριθμό ασθενών με άνοια παγκοσμίως στο τριπλάσιο μέχρι το 2050, πορίσματα τα οποία καθιστούν στην παρούσα φάση την πρόληψη  περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.