Κλιμακωτές χρώσεις στο νερό από το 2025. Ετήσιες αυξήσεις και έκτακτες ανατιμήσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ.
Αλλαγές έρχονται από το 2025 στην τιμολόγηση του νερού, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ, εισάγονται κλιμακωτές χρεώσεις ανά περιοχή, κλιματολογικές συνθήκες και κατανάλωση.

Επιπλέον θα εφαρμοστούν ετήσιες αυξήσεις έως τα επίπεδα του πληθωρισμού, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους και για έκτακτες ανατιμήσεις υπό προϋποθέσεις.

Η απόφαση αναφέρει ότι για τον προσδιορισμό των τιμολογίων υπηρεσιών ύδατος, οι πάροχοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματικές και υδρογεωλογικές συνθήκες των περιοχών ευθύνης τους.

Η πρώτη ρυθμιστική περίοδος ορίζεται για τα έτη 2025 έως 2029. Τα τιμολόγια θα εγκρίνονται το τελευταίο έτος κάθε ρυθμιστικής περιόδου, με τη δυνατότητα αυξήσεων βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος.

Η ΚΥΑ προβλέπει επιπλέον αυξήσεις σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων.

Οι πάροχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα για αυτές τις αυξήσεις εάν προκύψουν απρόβλεπτα υψηλές λειτουργικές δαπάνες, μειώσεις στα έσοδα λόγω εξωγενών παραγόντων ή σημαντικές μεταβολές σε νομικά ή οικονομικά δεδομένα.

Τα τέλη τιμολόγησης θα περιλαμβάνουν σταθερό και μεταβλητό κόστος, με το μεταβλητό τέλος να υπολογίζεται ανά κυβικό μέτρο ύδατος. Οι αυξανόμενες κλίμακες κατανάλωσης θα εφαρμόζονται για την αποτροπή υπερβολικής κατανάλωσης, με προσιτές τιμές για τις βασικές ανάγκες.

Οι χρεώσεις θα αυξάνονται με την κατανάλωση, ενώ θα εισάγεται και εποχικό τιμολόγιο για χρήστες με μεγάλη εποχική μεταβλητότητα.

Η ΚΥΑ επιτρέπει επίσης στους παρόχους να προσφέρουν ευνοϊκότερες τιμές σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και ειδικές κατηγορίες, όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή οι δομές υποδοχής προσφύγων. Επιπλέον, θα γίνονται εκπτώσεις σε περιπτώσεις αφανών διαρροών.

Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετρούν την κατανάλωση τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, με δυνατότητα μείωσης της συχνότητας εάν υπάρχουν έξυπνοι μετρητές.

Επιπλέον οφείλουν να δημοσιοποιούν τα τιμολόγια τους και να παρέχουν αναλυτική περιγραφή των χρεώσεων στους καταναλωτές.

Όσον αφορά τη γεωργική χρήση του νερού, η τιμολόγηση θα γίνεται με μικτό σύστημα, που θα αποτελείται από σταθερό και μεταβλητό τέλος.

Το μεταβλητό τέλος θα καθορίζεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και τη χρήση υδάτινων πόρων, ενώ οι πάροχοι θα είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης μέσα στην επόμενη διετία.

 

 

Πηγή:dnews