Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εξαγορά καταπατημένων δημόσιων ακινήτων, χιλιάδες πολίτες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Οι πολίτες αυτοί, που κατέχουν αγροτεμάχια, οικόπεδα και διαμερίσματα χωρίς τίτλους ή με τίτλους ιδιοκτησίας για 30 ή 40 χρόνια, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους νόμιμους τίτλους κυριότητας μέσω της διαδικασίας εξαγοράς.

Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τα δικαιολογητικά θα κρίνουν αν οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές, καθιστώντας αυτά τα έγγραφα καθοριστικής σημασίας.

Η τιμή εξαγοράς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να μειωθεί έως και στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ποσό αυτό σε έως 60 άτοκες δόσεις, με την ελάχιστη δόση να ανέρχεται στα 100 ευρώ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις, είναι διαθέσιμη για πολίτες από 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας και από τις 31 Οκτωβρίου 2024 θα επεκταθεί πανελλαδικά.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε οδηγό για την καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ο οδηγός περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για θέματα όπως η εξουσιοδότηση τρίτων προσώπων για την υποβολή της αίτησης, η έκδοση του e-παραβόλου, η συμπλήρωση των απαραίτητων πεδίων και η καταχώρηση εγγράφων.

Ειδικά για την εξουσιοδότηση, οι πολίτες μπορούν να εξουσιοδοτήσουν ένα ή περισσότερα άτομα και να ανακαλέσουν την εξουσιοδότηση εάν χρειαστεί. Επίσης, παρέχονται οδηγίες για τη δήλωση κατοχής ποσοστού ιδιοκτησίας και για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αυθαίρετης κατασκευής.

 

Στον οδηγό αναφέρεται επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να ανεβάσουν έως και 10 επιπλέον δικαιολογητικά που υποστηρίζουν το αίτημά τους, εκτός από ένορκες βεβαιώσεις.

Τα δικαιολογητικά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης εξαγοράς, ενώ το e-παράβολο πρέπει να εκδοθεί στο ΑΦΜ του αιτούντος και όχι στο ΑΦΜ του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου.

Δείτε τον οδηγό εδώ.

 

Πηγή:dnews